Home » Istorie » Scheletul unui cal „de la ultima eră glaciară” descoperit în Utah nu este ceea ce au crezut cercetătorii

Scheletul unui cal „de la ultima eră glaciară” descoperit în Utah nu este ceea ce au crezut cercetătorii

Scheletul unui cal „de la ultima eră glaciară” descoperit în Utah nu este ceea ce au crezut cercetătorii
Sursa foto: Bridger Hill
Publicat: 25.02.2021

Rămășițele unui cal „sălbatic” descoperite într-un lac antic din Utah, SUA, și considerate a fi de la ultima era glaciară au, de fapt, o vechime de doar 340 de ani, a descoperit un nou studiu.

Oasele, dezgropate de angajații unei firme de peisagistică în curtea din spatele unui case din statul american Utah în 2018, au fost inițial datate la o perioadă care s-a sfârșit în urmă cu aproximativ 11.700 de ani. Însă, după ce au analizat mai bine rămășițele calului, oamenii de știință au realizat că „bestie cu copite” este, de fapt, un cal domesticit care a trăit mult mai recent.

Vârsta inițială a rămășițelor sugerase că acest cal era sălbatic. Astfel de cai au trăit în America de Nord în urmă cu 50 – 100 de milioane de ani în urmă și au dispărut în același timp ca alte animale mari, precum mamuții sau leneșii uriași. Astfel de animale au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare. Cel mai probabil, schimbările climatice combinate cu interacțiunea umană au dus la dispariția acestor animale.

Cel mai probabil a fost crescut, îngrijit și călărit de oamenii indigeni

Cu toate acestea, noile descoperiri sugerează că acest cal, care a murit la vârsta de 12 ani, era domesticit și datează din vremurile postcolumbiene, după ce spaniolii au introdus calul domesticit (Equus caballus) în Americi începând cu secolul al XVI-lea.

Mulți oameni indigeni care trăiau în Americi au „integrat rapid” acești cai europeni în cultura și economia lor. Calul din cazul de față, cunoscut drept cal Lehi, nu a fost o excepție. Cel mai probabil a fost crescut, îngrijit și călărit de oamenii indigeni care trăiau în ceea ce este acum statul american Utah. Calul ar fi aparținut unui membru al comunității Ute sau Shoshone, a explicat William Taylor, autor principal al studiului și profesor de antropologie la Universitatea din Colorado, Boulder.

„După ce ne-am uitat mai bine, am descoperit mai multe indicii”

De asemenea, Taylor și colegii săi au descoperit fracturi pe coloanal vertebrală a calului care sugerează că cineva a călărit în mod repetat animalul, fie cu sau fără șa. Acele fracturi sunt „destul de rare în cazul animalelor sălbatice”, a spus Taylor, potrivit Live Science.

„După ce ne-am uitat mai bine, am descoperit mai multe indicii, inclusiv o formă severă de artrită, iar în cele din urmă datele genetice ne-au ajutat să confirmăm ideea că acest animal a fost un cal domesticit din specia Equus caballus, și nu un ecvideu din era glaciară”, a mai precizat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un „drum al oaselor” a fost descoperit în Siberia: Rămășițele umane ar putea fi vechi de aproape un secol

Căutarea rămășițelor celebrei căpetenii irlandeze Red Hugh O’Donnell continuă, la peste 400 de ani de la moartea sa

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani

Rămășițele unui lider anglo-saxon ar putea răsturna tot ce știm despre acea perioadă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase