„Gripa rusească” din 1889 ar fi fost cauzată de coronavirus. Cât a durat pandemia atunci?

19 02. 2022, 19:00
Credit foto: Shutterstock

În 1889, o boală respiratorie misterioasă a apărut în Rusia și apoi s-a răspândit în întreaga lume, declanșând cel puțin trei valuri de infecție pe parcursul a aproximativ șase ani.

Acum, unii oameni de știință suspectează că această boală, supranumită „gripa rusească”, ar fi putut fi cauzată de fapt de o formă a coronavirusului, similară cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Există câteva asemănări între cele două pandemii. În timpul pandemiei de gripă din Rusia, școlile și locurile de muncă s-au închis din cauza numărului mare de persoane infectate. Cei infectați și-au pierdut adesea simțul gustului și al mirosului, iar unii au îndurat simptome de lungă durată, care au persistat luni de zile.

Gripa rusească și Covid-19 prezintă simptome similare

Gripa rusească a ucis mult mai multe persoane în vârstă decât copii, spre deosebire de virusurile gripale, care tind să fie la fel de fatali pentru ambele grupe de vârstă, conform înregistrărilor istorice disponibile, care includ registre guvernamentale, ziare și articole din reviste.

În timp ce aceste caracteristici ale pandemiei de gripă rusească seamănă în mod straniu cu cele ale pandemiei de Covid-19, ideea că aceasta ar fi putut fi cauzată de un coronavirus rămâne speculativă.

Oamenii de știință caută virusul gripei rusești

În căutarea unui răspuns, cercetătorii de la Universitatea din Londra au analizat mostre de țesut pulmonar conservate, anterioare pandemiei de gripă din 1918. Printre aceste țesuturi, ei speră să descopere virusul gripei rusești.

Dacă materialul genetic al virusului gripei rusești va fi găsit în aceste țesuturi, ar putea oferi indicii despre modul în care s-a încheiat pandemia la vremea respectivă, scrie ScienceAlert.

În plus, în situația în care rezultatele vor indica faptul că pandemia de la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost cauzată de un coronavirus, unii oameni de știință cred că microbul ar putea circula încă sub forma unuia dintre cele patru coronavirusuri care cauzează răceala comună, mai degrabă decât boli grave.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Șase copii mumificați, sacrificați cu secole în urmă, descoperiți în Peru

Motivul pentru care oamenii evită mâncarea de tip fast-food nu are legătura cu sănătatea

Un craniu cu un implant metalic, una dintre cele mai vechi dovezi ale unui implant chirurgical antic

Vaccinarea împotriva Covid se va face doar la medicii de familie, după închiderea centrelor de imunizare