Home » Istorie » Un craniu cu un implant metalic, una dintre cele mai vechi dovezi ale unui implant chirurgical antic

Un craniu cu un implant metalic, una dintre cele mai vechi dovezi ale unui implant chirurgical antic

Publicat: 17.02.2022
Credit foto: Museum of Osteology

Un craniu din Peru, cu un posibil implant metalic, ar putea reprezenta una dintre cele mai vechi dovezi ale unui implant chirurgical antic.

Craniul, care a fost donat Muzeului de Osteologie din Oklahoma City, are o formă conică, căci se știe că peruanii din antichitate strângeau capetele copiilor cu benzi în timpul dezvoltării pentru a obține forma aceasta.

Cu toate acestea, implantul metalic din acest craniu este extrem de neobișnuit și, dacă este autentic, ar putea fi o descoperire unică din lumea antică.

În plus față de acest potențial implant, craniul are o gaură sub metal care ar fi putut fi creată prin trepanare. Trepanarea este atunci când se introduce o gaură în craniul unei persoane în încercarea de a trata o rană sau o afecțiune medicală, și era o practică obișnuită în lumea antică.

Experții nu pot verifica autenticitatea implantului metalic

Muzeul de Osteologie a declarat că experții săi nu pot verifica în acest moment autenticitatea implantului metalic. Un reprezentant al muzeului a declarat că nu a fost efectuată o datare cu carbon și că un arheolog încă nu l-a examinat de aproape.

De asemenea, craniul ridică probleme și în rândul oamenilor de știință. Unii experți au fost sceptici și au sugerat că implantul este un fals, în timp ce alții suspectează că implantul ar putea fi autentic.

Oricum ar fi, vor trebui efectuate mai multe teste științifice înainte de a se putea stabili definitiv dacă implantul este autentic, au spus cercetătorii. În plus, acest implant metalic ar fi putut fi inserat cu multe decenii în urmă, înainte ca muzeul sau donatorul să îl dețină.

Cu toate acestea, alți cercetători sunt de părere că este posibil ca implantul metalic să fie real, dar este prea devreme pentru a ne pronunța cu certitudine până când nu vor fi efectuate teste suplimentare.

„A supraviețuit unei răni îngrozitoare”

„Pe baza modelelor de fractură, pare a fi vorba de un bărbat mai în vârstă, care a suferit o traumă masivă cu un obiect contondent în partea dreaptă a capului. Faptul că liniile de fractură radiante și concentrice prezintă semne de vindecare sugerează că acest individ a supraviețuit cel puțin câteva săptămâni sau luni”, a declarat Danielle Kurin, profesor de antropologie la University of California, Santa Barbara, pentru Live Science.

Deoarece tehnologia metalurgică a variat în Anzi la acea vreme, testele asupra metalului din craniu ar putea ajuta la clarificarea locului în care a fost fabricat.

„De asemenea, ar fi util să se facă o radiografie a craniului pentru a determina dacă bucata de metal acoperă o gaură de trepanare sau o fractură craniană deschisă”, a adăugat Kurin, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, indiferent dacă implantul este sau nu real, persoana pe care a fost pus a supraviețuit unei răni îngrozitoare, iar pentru moment, nu este clar când vor avea loc testele asupra craniului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă planetă a fost detectată în jurul stelei Proxima Centauri

A scăpat de arderea pe rug, însă a fost ţinut în arest la domiciliu până la finele vieţii, pentru OBRĂZNICIA de a prezenta o realitate

Misterul craniului cu urechi din Napoli a fost elucidat

Primul gigant al planetei. Craniul de doi metri al unui ihtiozaur gigant, descoperit de cercetători

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase