Home » Istorie » Test de cultură generală. Tu știi cine a scris Biblia?

Test de cultură generală. Tu știi cine a scris Biblia?

Publicat: 14.03.2022

În 2007, renumita revistă americană Time a concluzionat că Biblia „a contribuit mai mult la literatura, istoria, divertismentul și cultura lumii decât orice altă carte scrisă vreodată”.

Declarația este cu siguranță îndrăzneață, însă dificil de contestat. Ce altă carte poate fi găsită în toate camerele de hotel din toată lumea? Ce altă carte a oferit omenirii expresii consacrate precum „ochi pentru ochi”, „să nu omori” și „mănâncă, bea și fii fericit”.

Luând în considerare și numărul de copii vândute de-a lungul secolelor, aproximativ 5 miliarde până acum, precum și aproape 100 de milioane oferite gratuit în fiecare an, nu poate fi negat faptul că influența Bibliei asupra civilizației a fost monumentală.

Așadar, cine a scris Biblia?

Însă, dacă locul Bibliei în cultura omenirii este de neegalat, istoria sa este ceva mai complicată. Timp de secole, unii dintre cei mai mari gânditori ai umanității au dezbătut originile și evoluția acestui document remarcabil. Așadar, cine a scris Biblia? Când și de ce a fost scrisă?

Sursa foto: Pixabay

Acestea sunt cele mai dificile întrebări, având în vedere vechimea remarcabilă a Bibliei și faptul că o parte din scrieri, sau poate chiar Biblia în totalitate, a devenit un text sacru pentru adepții celor mai mari religii ale lumii, creștinismul și iudaismul, care ajung undeva la peste 2 miliarde.

Până în secolul al XVII-lea, opinia publica dicta că primele cinci cărți ale Bibliei, Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronom, au fost opera unui singur autor, anume Moise. Acea teorie a fost, între timp, puternic contestată, potrivit HistoryExtra.

Întrebarea este cine și când a scris poveștile Bibliei?

Cercetătorii cred că poveștile care aveau să devină Biblia au fost răspândite prin viu grai în decurs de mai multe secole, sub formă de povești și poezii orale, poate ca un mod de a contura o identitate culturală în rândul triburilor din Israel. În cele din urmă, aceste povești au fost adunate și scrise. Întrebarea este cine și când le-a scris?

Un indiciu s-ar putea afla într-o piatră de calcar descoperită în 2005 într-un zid din orașul Tel Zayit, aflat la 56 kilometri sud-vest de Ierusalim. Piatra, cunoscută acum drept Piatra din Zayit, conține ceea ce mulți istorici cred că ar putea fi cel mai vechi alfabet ebraic descoperit vreodată, ce datează din jurul anului 1000 î.Hr. „Ceea ce a fost găsit nu este o inscripție obișnuită de două sau trei litere, ci întregul alfabet. Toate indiciile arată că acesta este strămoșul scrierii ebraice”, a explicat Kyle McCarter, de la Universitatea Johns Hopkins din statul american Maryland.

Istoricii au reușit să excludă ipoteza unui singur autor

Piatra din Zayit nu ne spune de fapt cine a scris Biblia sau cum au fost adunate poveștile, însă ne oferă o perspectivă asupra limbii care a produs-o. Astfel, prin analizarea dezvoltării stilistice a acelei limbi pe parcursul a mai multor secole, și compararea cu textul biblic, istoricii au reușit să excludă ipoteza unui singur autor. În schimb, cercetătorii au concluzionat că Biblia a fost scrisă în valuri de numeroși scribi în timpul primului mileniu î.Hr.

Astfel, a fost sugerat faptul că primul val de scribi a început în timpul domniei Regelui David (circa 1000 î.Hr.). Fie că este adevărat sau nu, David este un personaj monumental în povestea biblică, fiind cuceritorul Ierusalimului și cel care l-a ucis pe Goliat. De asemenea, David este important în stabilirea legăturilor dintre Biblie și fapte istorice pentru că pare să fie cel mai timpuriu personaj biblic care să fie confirmat de arheologie.

Isaac Newton a testat adevărurile biblice

Un studiu publicat în jurnalul Nature în 2004 arată că Isaac Newton a testat adevărurile biblice față de cele din lumea fizică prin știința experimentală și teoretică. Savantul nu a observat niciodată o contradicție. Mai mult, calculele astronomice l-au ajutat să sincronizeze evenimentele biblice descrise în Vechiul și Noul Testament cu ceea ce știa despre istoria antică, medievală și modernă.

Probabil cea mai mare ironie din istoria științei este că cercetările remarcabile ale lui Newton nu au avut scopul intenționat. Astfel, în loc să confirme scrierile din Biblie, eforturile sale au dus la nașterea științei așa cum o știm, adică științele naturale experimentale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperiri uimitoare în „Peștera Ororilor”. Un pergament biblic, mumia unui copil și cel mai vechi coș din lume

Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Test de cultură generală. Tu știi cine a inventat roata?

Test de cultură generală. Tu știi diferența între râu și fluviu?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase