Home » Istorie » Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Publicat: 24.12.2021

Despre orașul biblic Betsaida, Evangheliile spun că este locul în care Iisus a săvârșit unele dintre cele mai faimoase minuni ale sale; amplasarea sa este acum o sursă de dezbatere în rândul arheologilor.

Noul Testament menționează orașul biblic Betsaida ca locație în care Iisus, despre care se crede că s-a născut în jurul anului 4 î.Hr., a restabilit vederea unui orb și că a existat lângă Marea Galileii, unde Evangheliile vorbesc despre Iisus mergând pe apă.

Astăzi, două situri arheologice, situate la aproximativ 2 kilometri distanță unul de celălalt, et-Tell și el-Araj, sunt considerate posibile amplasări ale orașului Betsaida, dar arheologii nu sunt de acord cu privire la care dintre ele este orașul biblic, scrie Live Science.

Este Et-Tell orașul biblic Betsaida?

Din 1987, o echipă condusă de Rami Arav, profesor de studii religioase la University of Nebraska Omaha, a efectuat săpături la et-Tell, un sit despre care echipa sa este convinsă că este Betsaida.

De zeci de ani, ei au dezgropat treptat un oraș care datează de peste 3.000 de ani și a fost locuit de milenii. Dovezile care dădeau et-Tell ca loc al orașului biblic păreau atât de convingătoare încât guvernul Israelului a recunoscut situl drept Betsaida în jurul anului 1995. Atât amplasarea, cât și dimensiunea sitului au fost factori în decizie.

Cu toate acestea, pe măsură ce în ultimii ani au fost făcute mai multe descoperiri în celălalt sit, el-Araj, guvernul și-a slăbit sprijinul, numind în schimb zona generală care cuprinde ambele orașe Bethsaida Valley Nature Reserve.

Unii arheologi s-au arătat îngrijorați de faptul că et-Tell nu pare să fi fost deosebit de mare pe vremea când a trăit Iisus; aceasta este o problemă, deoarece relatările antice sugerează că Betsaida era destul de mare.

Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la dimensiunile orașului și la numărul de descoperiri importante

Jodi Magness, profesor la Department of Religious Studies de la University of North Carolina Chapel Hill, care nu este afiliată cu săpăturile din niciunul dintre locuri, a remarcat că rămășițele din Epoca Fierului (1200 î.Hr. – 550 î.Hr.) la et-Tell sunt „foarte substanțiale” indicând că era un oraș considerabil la acea vreme.

Dar mai important, rămășițele din perioada romană timpurie, când a trăit Iisus, sunt „relativ puține”, ceea ce sugerează că a devenit o așezare relativ mică, a adăugat Magness. Cu toate acestea, ea a avertizat că nu ar trebui făcute concluzii până când rămășițele din ambele situri nu vor fi descrise complet.

Arav nu este de acord, spunând că descoperirile romane de la et-Tell sunt considerabile și includ un templu roman, despre care crede că a fost construit după ce localitatea Betsaida a fost ridicată la rangul de oraș și i s-a schimbat numele în Julias, în onoarea Iuliei (numită și Livia), soția împăratului roman Augustus.

„Am descoperit figurine care demonstrează că templul a fost dedicat Iuliei/Liviei, soția lui Augustus”, a spus Arav. Un zid al orașului care a fost construit de Filip, fiul regelui Irod, a fost găsit și în jurul et-Tell, a remarcat el. Faptul că Filip s-a chinuit să construiască un zid în jurul amplasamentului sugerează că acesta era considerabil și semnificativ la vremea în care a trăit Iisus.

orașul biblic Betsaida
Foto: Shutterstock

Sau este El-Araj?

Așezarea de la el-Araj datează cel puțin din secolul I d.Hr., în Israelul antic, a declarat Mordechai Aviam, directorul Institute for Galilean Archaeology de la Kinneret College on the Sea of Galilee.

El dirijează săpăturile la el-Araj împreună cu Steven Notley, profesor de studii biblice la Nyack College din New York.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri de la el-Araj este o biserică mare cu podele de mozaic care datează de aproximativ 1.500 de ani. Cercetătorii cred că un text scris de un episcop bavarez pe nume Willibald în 724 d.Hr. face referire la biserică.

Willibald descrie un pelerinaj la biserică, spunând „și de acolo au mers la Betsaida, reședința lui Petru și Andrei [apostolilor lui Iisus], unde acum există o biserică pe locul casei lor”. Arheologii de la el-Araj au găsit și rămășițele unei băi romane care datează din vremuri mai vechi.

El-Araj nu putea fi orașul biblic Betsaida pentru că o parte din el era inundată

O problemă cu identificarea lui el-Araj ca fiind Betsaida este că studiile geologice ale zonei indică faptul că o mare parte din el-Araj ar fi fost sub apă în timpul secolului I d.Hr., când Iisus a trăit, conform lui John Shroder, un profesor emerit de geografie și geologie la University of Omaha.

La acel moment, „el-Araj nu ar fi un loc suficient de mare sau suficient de stabil la malul apei pentru a găzdui mai mult de câteva structuri”, scria Shroder într-o lucrare publicată în „A Festschrift in Honor of Rami Arav: „And They Came to Bethsaida’”.

Oamenii de știință din echipa el-Araj contestă aceste constatări și susțin că o suficientă parte din sit ar fi fost deasupra apei pentru ca o așezare substanțială să se fi dezvoltat în timpul lui Iisus.

Într-un articol din 2020 publicat în revista Biblical Archaeology Review, Arav a sugerat că o parte din el-Araj ar fi putut fi folosită ca tabără militară temporară în timpul secolului I d.Hr. El a remarcat că scriitorul antic Josephus s-a referit la o tabără construită în zonă de către o forță romană în timpul unei revolte evreiești împotriva romanilor, între anii 66 și 73 d.Hr.

Robert Cargill, arheolog și profesor de iudaism și creștinism la University of Iowa, a spus că este încrezător că el-Araj este Betsaida.

„Dovezile pentru el-Araj nu sunt doar convingătore; sunt copleșitoare și devin mai convingătoare cu fiecare sezon de săpături”, a spus Cargill.

Jonathan Reed, profesor de religie la University of La Verne din California, a fost de acord, spunând că el-Araj este „foarte probabil” Betsaida.

orașul biblic Betsaida
Foto: Profimedia

Este posibil ca ambele așezăminte să facă parte din orașul biblic Betaisda?

Cercetătorii care nu au fost afiliați niciunei săpături au avut o varietate de puncte de vedere în ceea ce privește adevărata amplasare a orașului Betsaida.

Există o posibilitate ca ambele situri să fie orașul biblic, a spus David Graves, care deține un doctorat în arheologie la University of Aberdeen din Marea Britanie și este specializat în arheologie biblică.

„Cred că et-Tell este Betsaida și că portul [Betsaida] a fost situat la el-Araj”, a declarat Graves.

Aviam a spus că cercetătorii el-Araj nu cred că ambele situri ar putea fi Betsaida, deoarece înregistrările istorice spun că Betsaida a fost declarat oraș în timpul secolului I d.Hr. și cred că el-Araj era un sit mai mare decât et-Tell în acel moment.

Arav a fost de acord cu faptul că Betsaida nu poate fi în ambele locuri, dar a spus că, după ce et-Tell a fost devastat de un cutremur în timpul secolului al IV-lea d.Hr., oamenii s-ar fi putut muta în zona care cuprinde el-Araj și ar fi păstrat denumirea de Betsaida.

Alți cercetători au spus că doresc să aștepte până când se fac mai multe săpături și sunt publicate mai multe informații înainte de a lua o poziție.

„Este dificil la nivelul actual al cunoștințelor și la această distanță să afirmi ceva cu certitudine”, a spus Robert Gordon, profesor emerit de ebraică la Cambridge University.

În ambele locuri continuă să se desfășoare săpături.

Vă recomandăm să citiți și:

Urme de pași ciudate dezvăluie un strămoș uman care mergea asemenea unui urs pe picioarele din spate

Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul

Rămășițe impresionante ale unor domusuri romane, descoperite în sudul Franței

Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce dietă este recomandată pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată?
Ce dietă este recomandată pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată?
Au mâncat carne de urs, iar apoi au fost diagnosticați cu viermi rotunzi
Au mâncat carne de urs, iar apoi au fost diagnosticați cu viermi rotunzi
Peste jumătate dintre răspunsurile ChatGPT sunt greșite, arată un studiu
Peste jumătate dintre răspunsurile ChatGPT sunt greșite, arată un studiu
Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân
Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân
La cât se așteaptă specialiștii că va ajunge preţul cuprului?
La cât se așteaptă specialiștii că va ajunge preţul cuprului?
Michael Richards, celebrul „Kramer” din Seinfeld, vorbește pentru prima oară despre viața personală
Michael Richards, celebrul „Kramer” din Seinfeld, vorbește pentru prima oară despre viața personală
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat din nou o specie de broască fără plămâni?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat din nou o specie de broască fără plămâni?
6 schimbări climatice care s-au întâmplat în Europa în urmă cu 1 milion de ani
6 schimbări climatice care s-au întâmplat în Europa în urmă cu 1 milion de ani
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
Oamenii de știință au creat diamante în doar 15 minute cu o tehnică inovatoare
Oamenii de știință au creat diamante în doar 15 minute cu o tehnică inovatoare
O călătorie epică în plin război mondial. De la Paris la București, prin Rusia țaristă
O călătorie epică în plin război mondial. De la Paris la București, prin Rusia țaristă
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
Utilizatorii de WhatsApp pe Android primesc funcții noi
Utilizatorii de WhatsApp pe Android primesc funcții noi
Care sunt legumele cele mai bune pentru prevenirea cancerului?
Care sunt legumele cele mai bune pentru prevenirea cancerului?
Celine Dion spune că a știut înainte de diagnostic că ceva nu era în regulă cu ea
Celine Dion spune că a știut înainte de diagnostic că ceva nu era în regulă cu ea
Acum 536 de ani începea construirea „Capelei Sixtine a Estului”. Străinii au rămas uimiţi de frumuseţea acestei mănăstiri româneşti
Acum 536 de ani începea construirea „Capelei Sixtine a Estului”. Străinii au rămas uimiţi de frumuseţea acestei ...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor