Home » Istorie » Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Publicat: 24.12.2021

Despre orașul biblic Betsaida, Evangheliile spun că este locul în care Iisus a săvârșit unele dintre cele mai faimoase minuni ale sale; amplasarea sa este acum o sursă de dezbatere în rândul arheologilor.

Noul Testament menționează orașul biblic Betsaida ca locație în care Iisus, despre care se crede că s-a născut în jurul anului 4 î.Hr., a restabilit vederea unui orb și că a existat lângă Marea Galileii, unde Evangheliile vorbesc despre Iisus mergând pe apă.

Astăzi, două situri arheologice, situate la aproximativ 2 kilometri distanță unul de celălalt, et-Tell și el-Araj, sunt considerate posibile amplasări ale orașului Betsaida, dar arheologii nu sunt de acord cu privire la care dintre ele este orașul biblic, scrie Live Science.

Este Et-Tell orașul biblic Betsaida?

Din 1987, o echipă condusă de Rami Arav, profesor de studii religioase la University of Nebraska Omaha, a efectuat săpături la et-Tell, un sit despre care echipa sa este convinsă că este Betsaida.

De zeci de ani, ei au dezgropat treptat un oraș care datează de peste 3.000 de ani și a fost locuit de milenii. Dovezile care dădeau et-Tell ca loc al orașului biblic păreau atât de convingătoare încât guvernul Israelului a recunoscut situl drept Betsaida în jurul anului 1995. Atât amplasarea, cât și dimensiunea sitului au fost factori în decizie.

Cu toate acestea, pe măsură ce în ultimii ani au fost făcute mai multe descoperiri în celălalt sit, el-Araj, guvernul și-a slăbit sprijinul, numind în schimb zona generală care cuprinde ambele orașe Bethsaida Valley Nature Reserve.

Unii arheologi s-au arătat îngrijorați de faptul că et-Tell nu pare să fi fost deosebit de mare pe vremea când a trăit Iisus; aceasta este o problemă, deoarece relatările antice sugerează că Betsaida era destul de mare.

Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la dimensiunile orașului și la numărul de descoperiri importante

Jodi Magness, profesor la Department of Religious Studies de la University of North Carolina Chapel Hill, care nu este afiliată cu săpăturile din niciunul dintre locuri, a remarcat că rămășițele din Epoca Fierului (1200 î.Hr. – 550 î.Hr.) la et-Tell sunt „foarte substanțiale” indicând că era un oraș considerabil la acea vreme.

Dar mai important, rămășițele din perioada romană timpurie, când a trăit Iisus, sunt „relativ puține”, ceea ce sugerează că a devenit o așezare relativ mică, a adăugat Magness. Cu toate acestea, ea a avertizat că nu ar trebui făcute concluzii până când rămășițele din ambele situri nu vor fi descrise complet.

Arav nu este de acord, spunând că descoperirile romane de la et-Tell sunt considerabile și includ un templu roman, despre care crede că a fost construit după ce localitatea Betsaida a fost ridicată la rangul de oraș și i s-a schimbat numele în Julias, în onoarea Iuliei (numită și Livia), soția împăratului roman Augustus.

„Am descoperit figurine care demonstrează că templul a fost dedicat Iuliei/Liviei, soția lui Augustus”, a spus Arav. Un zid al orașului care a fost construit de Filip, fiul regelui Irod, a fost găsit și în jurul et-Tell, a remarcat el. Faptul că Filip s-a chinuit să construiască un zid în jurul amplasamentului sugerează că acesta era considerabil și semnificativ la vremea în care a trăit Iisus.

orașul biblic Betsaida
Foto: Shutterstock

Sau este El-Araj?

Așezarea de la el-Araj datează cel puțin din secolul I d.Hr., în Israelul antic, a declarat Mordechai Aviam, directorul Institute for Galilean Archaeology de la Kinneret College on the Sea of Galilee.

El dirijează săpăturile la el-Araj împreună cu Steven Notley, profesor de studii biblice la Nyack College din New York.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri de la el-Araj este o biserică mare cu podele de mozaic care datează de aproximativ 1.500 de ani. Cercetătorii cred că un text scris de un episcop bavarez pe nume Willibald în 724 d.Hr. face referire la biserică.

Willibald descrie un pelerinaj la biserică, spunând „și de acolo au mers la Betsaida, reședința lui Petru și Andrei [apostolilor lui Iisus], unde acum există o biserică pe locul casei lor”. Arheologii de la el-Araj au găsit și rămășițele unei băi romane care datează din vremuri mai vechi.

El-Araj nu putea fi orașul biblic Betsaida pentru că o parte din el era inundată

O problemă cu identificarea lui el-Araj ca fiind Betsaida este că studiile geologice ale zonei indică faptul că o mare parte din el-Araj ar fi fost sub apă în timpul secolului I d.Hr., când Iisus a trăit, conform lui John Shroder, un profesor emerit de geografie și geologie la University of Omaha.

La acel moment, „el-Araj nu ar fi un loc suficient de mare sau suficient de stabil la malul apei pentru a găzdui mai mult de câteva structuri”, scria Shroder într-o lucrare publicată în „A Festschrift in Honor of Rami Arav: „And They Came to Bethsaida’”.

Oamenii de știință din echipa el-Araj contestă aceste constatări și susțin că o suficientă parte din sit ar fi fost deasupra apei pentru ca o așezare substanțială să se fi dezvoltat în timpul lui Iisus.

Într-un articol din 2020 publicat în revista Biblical Archaeology Review, Arav a sugerat că o parte din el-Araj ar fi putut fi folosită ca tabără militară temporară în timpul secolului I d.Hr. El a remarcat că scriitorul antic Josephus s-a referit la o tabără construită în zonă de către o forță romană în timpul unei revolte evreiești împotriva romanilor, între anii 66 și 73 d.Hr.

Robert Cargill, arheolog și profesor de iudaism și creștinism la University of Iowa, a spus că este încrezător că el-Araj este Betsaida.

„Dovezile pentru el-Araj nu sunt doar convingătore; sunt copleșitoare și devin mai convingătoare cu fiecare sezon de săpături”, a spus Cargill.

Jonathan Reed, profesor de religie la University of La Verne din California, a fost de acord, spunând că el-Araj este „foarte probabil” Betsaida.

orașul biblic Betsaida
Foto: Profimedia

Este posibil ca ambele așezăminte să facă parte din orașul biblic Betaisda?

Cercetătorii care nu au fost afiliați niciunei săpături au avut o varietate de puncte de vedere în ceea ce privește adevărata amplasare a orașului Betsaida.

Există o posibilitate ca ambele situri să fie orașul biblic, a spus David Graves, care deține un doctorat în arheologie la University of Aberdeen din Marea Britanie și este specializat în arheologie biblică.

„Cred că et-Tell este Betsaida și că portul [Betsaida] a fost situat la el-Araj”, a declarat Graves.

Aviam a spus că cercetătorii el-Araj nu cred că ambele situri ar putea fi Betsaida, deoarece înregistrările istorice spun că Betsaida a fost declarat oraș în timpul secolului I d.Hr. și cred că el-Araj era un sit mai mare decât et-Tell în acel moment.

Arav a fost de acord cu faptul că Betsaida nu poate fi în ambele locuri, dar a spus că, după ce et-Tell a fost devastat de un cutremur în timpul secolului al IV-lea d.Hr., oamenii s-ar fi putut muta în zona care cuprinde el-Araj și ar fi păstrat denumirea de Betsaida.

Alți cercetători au spus că doresc să aștepte până când se fac mai multe săpături și sunt publicate mai multe informații înainte de a lua o poziție.

„Este dificil la nivelul actual al cunoștințelor și la această distanță să afirmi ceva cu certitudine”, a spus Robert Gordon, profesor emerit de ebraică la Cambridge University.

În ambele locuri continuă să se desfășoare săpături.

Vă recomandăm să citiți și:

Urme de pași ciudate dezvăluie un strămoș uman care mergea asemenea unui urs pe picioarele din spate

Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul

Rămășițe impresionante ale unor domusuri romane, descoperite în sudul Franței

Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia