Home » Istorie » Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan

Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan

Credit foto: Melitón Tapia/INAH
Publicat: 16.03.2022

Arheologii care desfășoară săpături la situl Templo Mayor, situat în fosta capitală aztecă Tenochtitlan din Ciudad de México au descoperit peste 160 de stele de mare folosite ca ofrande ritualice.

Templo Mayor (sau Templul Superior) era principalul templu al poporului mexican, dedicat în același timp zeului războiului Huitzilopochtli și lui Tlaloc, zeul ploii și agriculturii, fiecare având un altar în vârful piramidei cu scări separate.

Excavările au fost efectuate de Institutul Național de Arheologie și Istorie (INAH), făcând parte din Proiectul Templo Mayor (PTM), prin care arheologii au descoperit 164 de stele de mare depozitate într-o structură circulară Cuauhxicalco, aflată în interiorul templului.

Stelele de mare aparțin de specia Nidorellia armata, cunoscute și ca „stelele de ciocolată”, și pot fi găsite în mai multe zone, cum ar fi Golful Californiei și nord-vestul Peru, potrivit Heritage Daily.

Ofrandele datează din jurul anului 1500 e.n.

Luând în considerare sursele istorice și descoperirile anterioare, arheologii cred că ofrandele sunt asociate cu războiul având în vedere că structura Cuauhxicalco este orientată în zona consacrată zeului Huitzilopochtli.

Situate în a șasea etapă de construire a Templo Mayor, ofrandele datează din jurul anului 1500 e.n., o perioadă de tranziție între domniile lui Ahuízotl și Moctezuma Xocoyotzin. Ahuízotl a fost al optulea conducător aztec, cunoscut drept Huey Tlatoani, cel care a supravegheat lucrările de reconstruire majore ale capitalei Tenochtitlan și expansiunea templului.

Poporul mesoamerican credea că originea lumii avea legătură cu marea

Ahuízotl este asociat, de asemenea, cu expansiunea teritoriului mexican în diverse regiuni din Mesoamerica, inclusiv Golful Mexic, acolo unde coralii de mare erau importați, precum și Oceanul Pacific care ar fi fost o sursă de stele de mare.

„O bună parte din poporul mesoamerican credea că originea lumii avea legătură cu marea, astfel că organismele marine erau considerate relicve. Așadar, puterea militară le-a permis să aducă mii de obiecte marine și să recreeze un întreg mediu acvatic în capitala Tenochtitlan”, a explicat arheologul Báez Pérez.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Arheologii din Mexic au găsit primul templu al unui zeu venerat prin jupuirea oamenilor

O sculptură spectaculoasă a unei acvile de munte, descoperită într-un templu aztec sacru

Top 10 capodopere arhitecturale ale mayașilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase