Home » Istorie » Mauser Karabiner 98k. Cum a fost folosită pușca legendară de-a lungul istoriei?

Mauser Karabiner 98k. Cum a fost folosită pușca legendară de-a lungul istoriei?

Mauser Karabiner 98k. Cum a fost folosită pușca legendară de-a lungul istoriei?
Foto: Ebert/ Wikimedia Commons/ Domeniul Public
Publicat: 03.04.2022

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania spera să preia conducerea, iar Mauser Karabiner 98k era arma pe care urmau să o folosească pentru a realiza acest lucru.

Produsă pentru prima dată în anii 1930, pușca a fost folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam și în Israel.

Chiar și în prezent, multe țări din lumea a treia încă au Mauser Karabiner 98k în arsenalul lor.

Design, producție și variații ale puștii Mauser Karabiner 98k

După ce a devenit cancelar al Germaniei, Hitler a scos țara din Liga Națiunilor și Conferința Mondială pentru Dezarmare. Apoi a anunțat că va extinde Wehrmachtul la 600.000 de angajați.

Cu o astfel de investiție în forțele armate, nu a fost surprinzător faptul că Heereswaffenamt, agenția de arme a armatei germane, a fost însărcinată să creeze o nouă pușcă, scrie War History Online. Rezultatul muncii lor a fost Karabiner 98k, prezentând cele mai recente dezvoltări ale sistemului Mauser M 98.

Până în iunie 1945, arma a fost adoptată ca pușcă de serviciu standard pentru întreaga armată.

Karabiner 98k putea fi modificată în scopuri specifice. Îi putea fi adăugată o lunetă pentru a fi folosită de către lunetiști, în timp ce un amortizor de sunet HUB-23 detașabil, montat la capăt, putea fi atașat pentru lunetiştii și membrii forţelor speciale germane.

Din 1942 putea fi conectat și un lansator de grenade cu o rază de acțiune de până la 300 de metri.

Germanii din Al Doilea Război Mondial

Fiecare soldat german antrenat înainte sau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost învățat să folosească un Mauser Karabiner 98k. Pușca a fost folosită în fiecare teatru de război în care erau prezente forțele germane, iar în primele zile ale conflictului totul a mers bine.

Dar pe măsură ce războiul a continuat și americanii au intrat în luptă, Kar 98k a avut probleme să țină pasul cu armele semiautomate folosite de Aliați. În ciuda dezavantajelor sale în ceea ce privește cadența de foc, armata germană a continuat să folosească pușca până la încheierea conflictului.

Puștile furate de către sovietici

Armata Roșie a avut o mulțime de soldați care luptau în cel de-al Doilea Război Mondial, cărora a avut dificultăți în a le furniza arme. Pe parcursul conflictului, rușii au capturat milioane de arme de la germani, de care au profitat și după încheierea luptelor.

Armele confiscate de la germani au fost trimise la fabricile rusești la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950. Au fost restaurate și furnizate celor considerați a fi aliați sovietici, inclusiv comuniștilor chinezi în timpul Războiului din Coreea.

Puștile Karabiner 98k au fost găsite și la Viet Cong și la soldații din armata populară vietnameză (VPA) în timpul războiului din Vietnam.

Mauser Karabiner 98k și înființarea statului israelian

Operațiunea Balak, o operațiune de contrabandă care a avut loc în 1948, a furnizat stocuri de arme statului israelian proaspăt înființat, iar multe dintre ele erau Mauser Karabiner 98k. În următoarele trei decenii, țara a continuat să cumpere astfel de puști.

Acestea au fost date în mod regulat coloniștilor evrei din Palestina care trăiau cu frica unui atac și au fost folosite în operațiuni de gherilă împotriva armatei britanice din Palestina.

Multe dintre puștile Kar 98k achiziționate de Israel aveau încă marcaje germane pe ele. Atunci când un astfel de însemn era descoperit, era ștampilat cu arsenalul ebraic și cu marcajele Forțelor de Apărare Israeliene. Israelienii au renunțat în cele din urmă la Karabiner 98k, iar arma este acum văzută ca obiect de colecție în țară.

Karabiner 98k este folosită și astăzi

Pușca Mauser Karabiner 98k a fost folosită în tot restul secolului al XX-lea. Ambele părți au folosit-o în timpul Războaielor Iugoslave, iar forțele americane și Aliate au observat utilizarea sa de către insurgenții irakieni la începutul anilor 2000. Kar 98k mai poate fi văzută uneori și astăzi în țările mai puțin dezvoltate.

Pușca este folosită în prezent în demonstrații de către garda de onoare a Bundeswehr, Watchbataillon. Toate marcajele legate de cel de-al Doilea Război Mondial au fost îndepărtate.

Vă recomandăm să citiți și:

Pumnalul „de pe altă lume” al regelui Tutankhamon, un dar primit de departe

Planul Marshall, strategia americană pentru reconstruirea Europei după Al Doilea Război Mondial

Kaiten, torpilele kamikaze japoneze complet echipate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Otto von Bismarck, „cancelarul de fier” al Germaniei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase