Home » Istorie » Ce reprezintă culorile drapelului Rusiei?

Ce reprezintă culorile drapelului Rusiei?

Ce reprezintă culorile drapelului Rusiei?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.05.2022

Drapelul Rusiei este format din dungi orizontale albe, albastre și roșii. A fost adoptat la 11 decembrie 1993, după criza constituțională. Acest steag, deși are un design simplu, are o semnificație profundă pentru ruși.

Rusia este cea mai mare țară din lume, cu peste 186 de grupuri etnice și o istorie vastă. Primul steag modern arborat în țară a fost preluat de la Petru cel Mare, care avea planuri ambițioase pentru țară.

Pentru început, a vrut să o transforme într-o țară modernă, cu o marină puternică. Astfel, a călătorit în Olanda pentru a învăța mai multe despre tehnicile și conceptele de construcție navală. În 1699, a adoptat un pavilion pentru navele comerciale rusești. Steagul era format din trei culori olandeze roșu-alb-albastru.

Singura diferență între steagul olandez și steagul rusesc este că ultima culoare este stabilită într-un format diferit de alb-albastru-roșu.

Culorile drapelului au o semnificație importantă pentru ruși

În plus, potrivit înregistrărilor istorice, în 1667, un al patrulea steag alb și roșu cu o cruce albastră a fost folosit pe prima navă de război a Rusiei, Oryol.

Steagul lui Petru I a fost considerat neoficial. Prin urmare, a fost folosit pe nave, dar nu era un steag național. Steagul oficial la acea vreme era steagul țar imperial standard, format dintr-un fond galben cu emblemele țarului în centru.

Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, steagul Sfântului Petru a fost modificat folosind un canton galben auriu care conținea armele regale. Acest steag a fost un simbol al solidarității dintre ruși și familia domnitoare.

Din 1858 până în 1917, un steag în trei culori negru, galben și alb, cu decretul lui Alexandru al II-lea, a fost introdus ca primul steag oficial al Imperiului Rus.

Culorile erau similare cu emblema națională rusă. Cu toate acestea, steagul tradițional în culorile alb, albastru și roșu a fost preferat de popor și a continuat să fie folosit ca steag informal. În 1896, Nicolae al II-lea a oficializat steagul alb-albastru-roșu, care a continuat să fie folosit până în 1918.

O zi mare pentru Mama Rusie

Revoluția din octombrie 1917 a marcat sfârșitul monarhiei și ascensiunea regimului sovietic. Primul steag al sistemului sovietic era format dintr-un fundal roșu cu cuvântul RSFSR în colțul din stânga sus, în limba rusă. De asemenea, steagul a fost schimbat ulterior în secera și ciocanul cu o stea cu cinci vârfuri în partea de sus și o linie verticală albastră în stânga.

Acest steag a rămas ca steag al țării din 1954 până în 1991. Când Uniunea Sovietică a fost dizolvată în 1991, simbolurile sale au fost eliminate. „Mișcarea albă” anticomunistă a adoptat steagurile alb, albastru și roșu, cu modificări minore la nuanța albastră, care era mai deschisă decât steagul tradițional.

Steagul a devenit oficial la patru luni după dizolvarea Uniunii Sovietice, la 21 august 1991. Astfel, acest steag a devenit un simbol al unei mișcări împotriva ideologiei comuniste, scrie TheFlager.

În 1993, steagul a fost schimbat parțial, iar bara albastră s-a întunecat, la fel ca versiunile tradiționale ale steagului. În plus, steagul nu mai avea niciun semn.

O emblemă națională a Rusiei

Cu toate acestea, steagul oficial al președintelui Federației Ruse constă într-o emblemă de vultur auriu cu două capete, cu un baston și un glob pe el.

În centrul vulturului se află un scut care îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe ucigând balaurul. Este o emblemă națională a Rusiei și a fost folosită încă de pe vremea lui Petru cel Mare. La Kremlin, steagul se află pe vehiculele prezidențiale și în orice agenție guvernamentală.

Există diverse interpretări despre ceea ce a fost conceput să simbolizeze steagul rusesc. Este vorba despre faptul că cele trei culori ale steagului – roșu, alb și albastru – prezintă trăsături diferite de-a lungul anilor.

Deși nu există o hotărâre oficială cu privire la ceea ce reprezintă steagul, există un consens popular în rândul poporului rus. Mulți cred că albul reprezintă franchețea și noblețea. Rușii cred că albastrul reprezintă loialitatea, castitatea și onestitatea. Roșul reprezintă dragostea, curajul și generozitatea.

Guvernul rus nu a stabilit culori specifice pentru utilizarea pe drapel, deși agențiile federale folosesc de obicei aceleași culori. Constituția federală pictează pur și simplu „alb”, „roșu” și „albastru închis”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani

Nasturii de cositor și retragerea armatei lui Napoleon din Rusia

Rusia a testat o rachetă cu capacitate nucleară. Putin o numește cea mai bună din lume

Ucraina a cerut ajutorul ONU pentru salvarea copiilor. „Rusia îi răpește”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase