Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cea mai mare insulă din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai mare insulă din lume?

Publicat: 18.05.2022

Groenlanda este cea mai mare insulă a lumii, care se întinde în nordul Oceanului Atlantic. Insula este renumită pentru tundra vastă și ghețarii colosali. 

Cu toate că Groenlanda este parte a Regatului Danemarca, guvernarea insulară este responsabilă pentru cea mai mare parte a afacerilor interne. Locuitorii se compun în principal din inuiți care, depinzând de regiunea din care fac parte, se auto-intitulează Kalaallit – locuitorii din Vest, Inugguit – locuitorii din distrivtul Thule sau Iit- locuitorii din Est. Numele pe care l-au dat locului de baștină este Kalaallit Nunaat sau „Țara Groenlandezilor”, iar capitala este Nuuk, indică Britannica.

Cu o mărime ce depășește de trei ori dimensiunea statului Texas, SUA, Groenlandase întinde pe 2670 de kilometri de la nord la sud și pe 1050 kilometri de la est la vest, în cele mai îndepărtate puncte. Două treimi din insulă fac parte din Cercul Arctic, iar extremitățile nordice ale insulei  se extind la mai puțin de 800 de kilometri de Polul Nord.

Ținutul înghețat

Groenlanda se separă de Insula Ellesmere a Canadei la nord printr-o distanță de numai 26 de kilometri. Cea mai apropiată țară europeană este Islanda, situată la aproximativ 32o de kilometri peste Strâmtoarea Danemarcei la sud-est. Linia de coastă indentată adânc are o lungime de 39.330 kilometri, o distanță echivalentă cu circumferința Pământului la Ecuator.

O creastă submarină nu mai mare de 600 de picioare, adică 180 de metri leagă fizic insula cu America de Nord. Din punct de vedere structural, Groenlanda este o prelungire a scutului canadian, platoul aspru al nordului canadian și care este format din roci dure precambriene. Caracteristica fizică majoră a Groenlandei este calota sa masivă de gheață, care este a doua după dimensiunea Antarcticii. Calota de gheață Groenlandei are o grosime medie de 1.500 de metri, atinge o grosime maximă de aproximativ 3.000 de metri și acoperă mai mult de 1.800.000 km pătrați – peste patru cincimi din suprafața totală a Groenlandei.

Straturile de zăpadă care cad pe suprafața sa sterilă, bătută de vânt, devin comprimate în straturi de gheață, care se deplasează în mod constant către ghețarii periferici; Ghețarul Jakobshavn, care se mișcă adesea 30 de metri pe zi, este printre cei mai rapizi ghețari din lume. Suprafața de uscat rămasă fără gheață ocupă zonele de coastă ale țării și constă în mare parte din zone înalte; lanțurile muntoase sunt paralele cu coastele de est și de vest ale insulei, ridicându-se la 3.700 de metri la Muntele Gunnbjørn în sud-est. În ciuda acestor zone înalte, cele mai multe părți ale podelei de rocă care stă la baza calotei de gheață Groenlandei se află de fapt la nivelul actual al mării sau ușor sub nivelul actual.

Groenlanda în prezent

În prezent, insula este un amestec de modernitate și tradiționalism. Țara este casă pentru mai multe orașe contemporane cu aeroporturi aglomerate, magazine pline, instituții educaționale, cafenele și cinematografe. Dar găzduiește și orașele micuțe și așezări tradiționale, în care principala sursă de venit este dată de vânătoarea de foci, indică siteul Denmark.dk.

Pescuitul reprezintă încă principalul motor al economiei Groenlandei. Cu toate acestea, industria pescuitului nu mai poate asigura atât de multe locuri de muncă precum o făcea în trecut.

Vă mai recomandăm și:

Dovezile pescuitului ilegal de sturioni din Delta Dunării, găsite în apă

Istoria ar putea fi rescrisă. De ce au părăsit vikingii Groenlanda?

„Anomaliile magnetice” care protejează gheața de pe Lună. Cum explică cercetătorii fenomenul?

Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase