Home » Natură » Un studiu îngrijorător arată că stratul de gheață din Groenlanda și-ar putea înjumătăți volumul

Un studiu îngrijorător arată că stratul de gheață din Groenlanda și-ar putea înjumătăți volumul

Publicat: 18.03.2022

Ca urmare a încălzirii globale din secolul XXI, stratul de gheață din Groenlanda ar putea contribui cu câțiva metri la creșterea nivelului mării în secolele următoare. Cu toate acestea, măsurile eficiente de atenuare a schimbărilor climatice pot reduce considerabil degradarea sa.

Unul dintre numeroasele efecte ale încălzirii globale este creșterea nivelului mării, la care topirea și retragerea ghețarilor și a calotelor de gheață de pe Pământ contribuie în mare parte. Pe măsură ce nivelul mării crește, suprafețe mari de regiuni de coastă dens populate ar putea deveni în cele din urmă nelocuibile, potrivit ScienceDaily.

Prin urmare, este esențial să se înțeleagă impactul schimbărilor climatice viitoare asupra modificărilor nivelului mării, cauzate de calotele de gheață și de ghețari.

Profesorul Ralf Greve și Dr. Christopher Chambers de la Universitatea Hokkaido, au simulat evoluția calotei glaciare a Groenlandei până în anul 3000 pentru a investiga impactul pe termen lung al încălzirii din secolul XXI. Predicțiile lor au fost publicate în Journal of Glaciology.

Cele mai grave consecințe, observate mai târziu în acest mileniu

Proiectul de intercomparare a modelelor cuplate (ISMIP6) a fost un efort internațional major, care a utilizat cea mai recentă generație de modele pentru a estima impactul încălzirii globale asupra stratului de gheață din Antarctica și Groenlanda.

Astfel, cercetătorii au utilizat modelul SICOPOLIS pentru a realiza proiecții viitoare pentru experimentele ISMIP6 pentru calea de încălzire continuă și pentru reducerea emisiilor, extinzând perioada de timp până în anul 3000.

S-a observat o distincție fără echivoc între răspunsurile la încălzirea continuă și la calea reducerii emisiilor. Până în anul 3000, scenariul încălzirii continue provoacă o pierdere de gheață de 0,71 până la 3,54 metri, în timp ce în cazul scenariului cu emisii reduse, pierderea este de numai 0,16 până la 0,4 metri.

Zonele de coastă dens populate ar putea deveni nelocuibile

Aceste cifre sunt mult mai mari decât cele pentru secolul XXI. Topirea și retragerea calotei glaciare a Groenlandei are loc în toate regiunile, de la nordul îndepărtat până la sud, și evoluează treptat în timp.

Chiar dacă pierderea poate fi de până la 50% din întregul volum de gheață, aceasta nu se dezvoltă ca o instabilitate bruscă.

Acest studiu demonstrează în mod clar că impactul schimbărilor climatice din secolul XXI asupra calotei glaciare din Groenlanda se extinde mult dincolo de secolul XXI, iar cele mai grave consecințe vor fi observate probabil doar mai târziu în acest mileniu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Groenlanda a pierdut atât de multă gheață încât ar fi putut acoperi SUA cu jumătate de metru de apă

Vikingii din Groenlanda. Cum au pus bazele coloniilor și de ce le-au părăsit

Eveniment major de topire. A plouat pentru prima dată în istorie pe vârful calotei glaciare din Groenlanda

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase