Home » Natură » Un bloc de gheaţă de patru ori mai mare decât Londra este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. ,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla”

Un bloc de gheaţă de patru ori mai mare decât Londra este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. ,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla”

Publicat: 07.07.2017
O bucată de gheaţă imensă este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. În cazul în care se va desprinde, calotă Larsen C se va transforma în cel mai mare gheţar cu o mărime de 6.000 de kilometri pătraţi, de patru ori mai mare decât Londra.

Larsen C este o porţiune din calota glaciară Larsen ce se află pe coasta nord-vestică a Antarcticii, notează CNN.  

În prezent, crăpătura se întinde pe o distanţă de  200 de kilometri, bucata de gheaţă susţinându-se în doar cinci kilometri.  Agenţia Spaţială Europeană  monitorizează zona prin intermediul CryoSat, misiune dedicată observării calotei din Antarctica şi Groenlanda. 

În cazul în care se va desprinde Larsen C ar putea reprezenta un pericol pentru vasele de navigaţie. 

,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla. S-ar putea rupe în bucăţi la scurt timp, sau ar putea deveni o bucată imensă pe care curenţii oceanici o vor purta către zona nordică,” a declarat Anna Hogg din cadrul University of Leeds. 

În ultimii 30 de ani, alte două bucăţi s-au desprins din calotă, Larsen A şi B. Desprinderea calotei Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adâncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 Un mister vechi de peste 100 de ani a fost dezlegat de către cercetători

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase