Home » Istorie » Incașii își drogau copiii pentru a mărșălui spre moarte fără să se opună. La ce ritualuri sinistre erau supuși?

Incașii își drogau copiii pentru a mărșălui spre moarte fără să se opună. La ce ritualuri sinistre erau supuși?

Publicat: 06.06.2022

O echipă de cercetători din Polonia, SUA și Peru a găsit dovezi care sugerează că incașii administrau droguri copiilor pe care urmau să îi sacrifice pentru a-i menține calmi înainte de a muri.

În lucrarea publicată în Journal of Archaeological Science, grupul descrie analiza pe care a efectuat-o asupra unor mostre de păr și unghii de la doi copii incași mici care au fost sacrificați pe vulcanul Ampato din Peru.

Cercetările anterioare au arătat că sacrificiile umane erau o practică frecventă în societatea incașă – numite capacocha, acestea erau efectuate de preoți ca mijloc de control al populației.

Ceremoniile care implicau sacrificii aveau loc, de obicei, pentru a sărbători evenimente majore, cum ar fi nașterea unui fiu regal sau o victorie în luptă, scrie Phys.org.

Cei selectați pentru sacrificiu erau de obicei femei tinere și copii

În acest nou efort, cercetătorii au studiat mostre de păr și unghii care au fost lăsate în urmă de doi copii incași sacrificați (în vârstă de 6 sau 7 ani), în urmă cu aproximativ 500 de ani.

Studiind probele, cercetătorii au descoperit cantități mici de cocaină și, de asemenea, doi compuși care se găsesc într-o viță de vie înflorită, cunoscută ca fiind folosită pentru a produce ayahuasca – un halucinogen.

Cercetătorii notează că nu au găsit însă dovezi de DMT, care este un alt ingredient major în ayahuasca. Nu a fost clar dacă absența sa a fost intenționată sau a fost un simplu accident. Oricum, absența sa a însemnat că drogurile administrate copiilor nu ar fi avut ca rezultat halucinații, ci pur și simplu i-ar fi calmat, făcând lucrurile mai ușoare pentru cei care aveau sarcina de a-i sacrifica.

Copiii ar fi știut ce urma să li se întâmple

Cercetătorii remarcă faptul că cei mici ar fi știut ce urma să li se întâmple, cu săptămâni înainte. Astfel, este foarte probabil că nu ar fi fost de acord cu sacrificiul de bunăvoie. Administrarea de medicamente pentru a-i calma ar fi permis să fie forțați să mărșăluiască spre moarte fără ca ei să se opună.

Oamenii aleși pentru sacrificiu proveneau din tot imperiul, ceea ce ar fi însemnat o călătorie lungă înainte de a fi uciși în timpul unui ritual de sacrificiu.

Cercetătorii notează că administrarea de medicamente calmante victimelor părea să funcționeze – colonizatorii spanioli au scris că au fost martori la ritualuri de sacrificiu incașe în care victimele păreau a fi calme și pregătite pentru execuție.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Copii ai nobililor incași, găsiți îngropați în Peru după 500 de ani

O ofrandă adusă zeilor incași descoperită sub apele Titicaca, cel mai mare lac dulce din America de Sud

Mumiile otrăvitoare! Cercetătorii au descoperit o toxină misterioasă pe hainele unor fete sacrificate de incaşi în timpul unui ritual

Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de descoperirea originilor incaşilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase