Home » Istorie » O sculptură veche a zeului mayaș al porumbului a fost dezgropată în Mexic

O sculptură veche a zeului mayaș al porumbului a fost dezgropată în Mexic

Publicat: 06.06.2022
O sculptură veche a zeului mayaș al porumbului a fost dezgropată în Mexic
Foto: Proiectul arheologic Palenque. INAH

Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) au descoperit un cap de piatră al unui zeu mayaș asociat cu porumbul.

Echipa făcea săpături în orașul-cetate mayaș Palenque, situat în apropierea râului Usumacinta, în statul mexican Chiapas.

Palenque, cunoscut și sub numele de Lakamha în limba Itza, este cunoscut mai ales pentru că are unele dintre cele mai frumoase arhitecturi și sculpturi în basorelief din lumea mayașă.

Echipa efectua lucrări de restaurare ca parte a unui proiect finanțat de Departamentul de Stat pentru Conservarea Culturii.

Palenque are unele dintre cele mai frumoase arhitecturi și sculpturi din lumea mayașă

În timp ce îndepărtau umplutura de pe un coridor care făcea legătura între Casa B și Casa F din complexul palatului, cercetătorii au găsit un recipient care conținea un cap de stuc secționat, depus într-un mic iaz.

Stucul este un material de construcție format din mortar și ipsos amestecat cu gelatină, clei și coloranți minerali, care prin uscare și lustruire capătă aspectul marmurei.

Cercetătorii cred că acest mediu avea rolul de a emula intrarea în lumea subterană mayașă. Mayașii credeau că Universul era împărțit în cer, pământ și lumea subterană, în care siturile venerate, cum ar fi peșterile, funcționau ca un portal sau o poartă către Xibalba, un tărâm subteran condus de zeii mayași ai morții și de ajutoarele lor.

Mayașii credeau că Universul era împărțit în cer, pământ și lumea subterană

Sculptura, concepută inițial ca un cap tăiat, ar fi fost plasată de mayași pe un trepied (fapt dovedit de descoperirea unui trepied din ceramică) și a fost poziționată în direcția est-vest pentru a simboliza nașterea plantei de porumb odată cu primele raze ale soarelui, scrie HeritageDaily.

O iconografie similară poate fi găsită în situri din întreaga regiune Tikal din perioada clasică târzie (600-850 d.Hr.) și din perioada clasică timpurie (150-600 d.Hr.), precum și în reprezentările de la Dresda și Madrid, unde zeitățile au capetele tăiate.

„Descoperirea ne permite să înțelegem mai bine modul în care vechii mayași din Palenque retrăiau pasajul mitic despre nașterea, moartea și învierea zeității porumbului”, a declarat cercetătorul Arnoldo González Cruz, de la Centrul INAH Chiapas.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor

Cea mai veche dovadă a calendarului mayaș a fost găsită într-o piramidă din Guatemala

Arheologii explorează un oraș mayaș scufundat. Ce au descoperit?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase