Home » Istorie » Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de o boală rară. Cercetătorii i-au aflat cauza morții

Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de o boală rară. Cercetătorii i-au aflat cauza morții

Publicat: 16.07.2022
Credit foto: Profimedia

Oamenii de știință au încercat din răsputeri să afle cauza morții unei mumii egiptene veche de 2.000 de ani, care s-a dovedit a fi prima mumie însărcinată descoperită vreodată.

După ce au studiat îndeaproape craniul, savanții suspectează că această femeie antică a fost răpusă cel mai probabil de cancer, o descoperire care i-a uimit pe medicii oncologi și pe egiptologi.

În secolele XIX și XX, se credea că această mumie aparținea unui preot. Cu toate acestea, cercetările inovatoare efectuate de Warsaw Mummy Project au dezvăluit că era, de fapt, o femeie. Mai multe surprize au avut loc atunci când cercetătorii au descoperit că este primul exemplu cunoscut de mumie însărcinată.

Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de cancer

La începutul acestui an, cercetătorii de la Warsaw Mummy Project au fost luați prin surprindere atunci când scanările cu computerul tomograf au dezvăluit dovezi care confirmau faptul că un fetus se afla la interiorul pelvisului. În mod remarcabil, studiul a arătat că fetusul fusese, în esență, „murat” în mediul extrem de acid și scăzut în oxigen, astfel că a fost păstrat într-o stare excepțională.

Cercetătorii din cadrul proiectului au explicat pentru IFL Science că au fost întrebați de multe ori cum a murit tânăra, astfel că au decis să afle. Scanările ulterioare au dezvăluit semnături care sugerează că femeia suferea de cancer.

Urmele de pe craniu prezintă semne pe care medicii moderni le observă la pacienții care suferă de cancer nazofaringian, un tip rar de cancer.

„Schimbările din oasele craniofaciale corespund cu cancerul nazofaringian în cazul pacienților moderni”, au explicat Wojciech Ejsmond și Marzena Ozarek-Szilke, directori ai Warsaw Mummy Project.

Nimic nu le-a putut feri de cancer și de moarte

Pentru a verifica diagnosticul de cancer, cercetătorii vor trebui să analizeze țesuturile mumiei, iar identificarea cancerului în țesuturi ar putea duce la alte posibilități interesante.

Echipa de la Warsaw Mummy Project a transmis că medicii oncologi ar putea stabili „semnătura moleculară” a cancerului de la mumie și apoi ar putea să o compare cu tipurile actuale de cancer. Asta ar putea oferi detalii valoroase despre evoluția cancerului.

O mulțime de mumii antice au fost descoperite cu posibile semne de cancer până acum. În 2017, oamenii de știință au descoperit cel mai vechi caz cunoscut de cancer la sân și melanom multiplu la două mumii egiptene. Cele două cadavre, care datau din 2.000 și 1.800 î.Hr., au fost îngropate la necropola Qubbet el-Hawa din Assuan și au aparținut cel mai probabil elitei, din cadrul familiilor egiptene conducătoare ale Elefantinei.

Așadar, în ciuda tuturor bogățiilor, nimic nu le-a putut feri de cancer și de moarte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Singura mumie însărcinată descoperită până acum

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

O mumie egipteană antică, uitată într-un depozit, s-a dovedit a fi o pasăre sacrificată zeului Thoth

Cât de adevărat este, de fapt, blestemul mumiei egiptene?

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase