Home » Istorie » Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați

Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați

Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2022

Kali este zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru toți cei care merită.

Cu limba ei ieșită în afară, ghirlanda de capete decapitate și brâul de membre tăiate, ținând o sabie însângerată într-unul dintre cele patru brațe, în timp ce dansează sălbatic pe corpul prosternat al consoartei ei Shiva, zeița hindusă Kali nu este o imagine tipică a maternității, indică History Today.

Cu toate acestea, ea este venerată pe scară largă pe tot subcontinentul indian. Kali este o zeiță războinică, care ucide răul și îi salvează pe cei nevinovați, fiind manifestarea Mamei Divine și a „shakti”, energia creatoare cosmică universală.

Zeița maternității care arată ca un aprig războinic

Cu toate acestea, tradiția occidentală a avut tendința de a sublinia aspectele negative ale înfățișării lui Kali, văzând-o ca pe o combatantă aprigă, care devine înnebunită de sângele victimelor ei.

A fost asemănată cu furiile mitologiei greco-romane, zeițele răzbunării din Lumea de Jos, mai reprezentative pentru moarte și distrugere decât pentru promovarea protecției.

Psihologul Carl Jung a descris-o pe Kali ca fiind „terifiantă și inevitabilă, ca soarta”, probabil reluând numele ei care, etimologic, este forma feminină a lui „kala” sau timp, „devoratorul necruțător”.

Zeița care îi pedepsește pe cei vinovați

„Figura maternă pe care o portretizează zeița este departe de a fi domestică. Kali este așadar un paradox: ea este Mama Primară care aduce toată viața, chiar dacă ea semnifică moartea. Frica de moarte, împreună cu credința hindusă în karma și renaștere, servesc ca un impuls pentru a fi moral”, spune filosoful Vrinda Dalmiya despre această zeitate.

Imaginile prototip ale lui Kali se întorc cu cel puțin 3.000 de ani în perioada Vedică din India, a cărei literatură a contribuit la modelarea hinduismului așa cum îl cunoaștem astăzi. Kali apare pentru prima dată ca o zeiță în textul sanscrit „Devi Mahatmyam” („Lauda zeiței”), care, în cea mai cunoscută formă a sa, a fost scris probabil în secolul al VI-lea. Ea are diverse manifestări în hinduism, iar sanctuarele și statuile ei abundă în toată India, nu doar în temple.

Imaginea apărea în multe taxiuri indiene de odinioară, iar numeleprezent pe siglele farmaciilor, restaurantelor și supermarketurilor. Ea a apărut chiar și în postere pentru o marcă omonimă de țigări indiene, când fumatul era încă promovat ca fiind benefic pentru sănătatea cuiva. Influența ei nu se limitează la India; limba ei proeminentă a fost combinată cu gura lui Mick Jagger de către designerul John Pasche pentru a crea logo-ul „Hot Lips” folosit de trupa rock engleză Rolling Stones.

Vă mai recomandăm și:

Test de cultură generală. Care este cel mai populat deșert din lume?

Cel mai mare atac biologic din istoria SUA a fost produs de cultul lui Osho

Arheologii cred că au identificat cauza colapsului celebrei civilizaţii Angkor

Cei ce dansează cu şerpii

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase