Home » Istorie » Cel mai mare atac biologic din istoria SUA a fost produs de cultul lui Osho

Cel mai mare atac biologic din istoria SUA a fost produs de cultul lui Osho

Cel mai mare atac biologic din istoria SUA a fost produs de cultul lui Osho
Adepți ai grupului lui Bhagwan Shree Rajneesh (Osho / Credit foto: Profimedia
Publicat: 03.09.2021

Dacă cineva folosește expresia „atac biologic”, mintea nu te duce cu gândul la o mișcare aparent hippie, însă cel mai mare atac de acest gen din istoria SUA a fost condus de o sectă care predica iubirea fără prejudecăți.

În anii 1970, gurul Bhagwan Shree Rajneesh (cunoscut mai târziu sub numele de Osho și interpelat inclusiv de prințul Charles al Marii Britanii) a devenit liderul grupului Rajneeshee, în țara sa natală, India.

Incantațiile și medidațiile inspirate din hinduism și budism nu păreau ceva ieșit din comun, însă atitudinea extrem de deschisă a membrilor cultului față de sexualitate, dar și neplata impozitelor i-a pus în contradicție cu guvernul indian conservator, astfel că, la începutul anilor 1980, mulți dintre membrii acestui curent (cunoscut și sub numele de Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism) au fugit în SUA, alături de liderul lor, pentru a-și duce viața după propriile reguli.

S-au așezat pe un teren rural de 64.000 de hectare din centrul Oregonului, plănuind să-l transforme într-un oraș utopic. Problemele au început după ce liderii cultului nu au citit cu atenție textul documentelor atunci când au cumpărat pământul.

Deși dețineau terenul și au și creat comunitatea Rajneeshpuram (comuna Oregon), nu puteau să construiască tot ce voiau ei și nici să se mute acolo câte persoane doreau fără permisiunea autorităților zonale. Au construit însă circa 3.500 de case pentru adepții cultului.

Osho sau Gucci guru

Marea majoritate a adepților lui Osho, îmbrăcați în robe de culoare roșie, trudeau la fermă de dimineața până seara și primeau mâncare doar cât să supravieţuiască. Liderul spiritual Bhagwan Shree Rajneesh, supranumit „Gucci guru”, care scotea însă milioane de dolari din centrele de meditaţie din diverse părți ale lumii şi cursurile organizate acolo, făcea paradă cu bogăţia sa, cumpărând ceasuri cu diamante şi un număr șocant de 93 Rolls-Royce-uri.

Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) în Rolls Royce / Credit foto: Profimedia

Această paradă a bogăției, numărul impresionant de case pe care le avea grupul, precum și atitudinea membrilor, uneori extrem de violentă în public, i-a deranjat pe mulți dintre localnicii americani din orașul vecin Antelope. Aceștia erau nemulțumiți și de faptul că grupul își făcuse propria forță de poliție, dar și că au schimbat denumirea centrului local de reciclare în „Centrul de reciclare Adolf Hitler”.

De cealaltă parte, grupul lui Osho voia să se extindă și mai mult și s-a orientat către tactici mai agresive pentru a obține ce voia.

Prima lor mișcare a fost implicarea masivă în alegeri, însă numărul lor nu a fost suficient pentru a influența rezultatul alegerilor în comitatul Wasco County, astfel că cererile lor de extindere au fost refuzate în repetate rânduri de autorități.

Diabolica Ma Anand Sheela, mâna dreaptă a lui Bhagwan Shree Rajneesh

Ma Anand Sheela, secretara și mâna dreaptă a lui Bhagwan Shree Rajneesh, unul dintre cei mai fanatici adepți ai gurului, a decis să comită niște fraude electorale, urmate de război biologic și câteva tentative de crimă, relatează IFL Science.

În primul rând, a încercat să influențeze alegerile din 1984, oferind cazare și hrană persoanelor fără adăpost în schimbul votului. Guvernul a aflat de manevra cultului și a formulat o clauză prin care votanții trebuiau să aibă în acte cel puțin 20 de zile de rezidență înainte de alegeri. La fermă însă, pentru a-i ține sub control, persoanelor nevoiașe primeau bere cu Haldol, un antipsihotic.

După ce acest plan a eșuat, Ma Anand Sheela a mers și mai departe, punând în aplicare altul diabolic. Dincolo de plantele obișnuite, la fermă se cultivau și bacterii patogene pe care a decis să le folosească împotriva oponenților grupului.

Planul inițial era uciderea castorilor din zonă și transformarea lor într-un compost care ulterior urma să fi folosit pentru a polua alimentarea cu apă a orașului. Acest plan a fost abandonat în favoarea utilizării Salmonella typhimurium, o tulpină de bacterii despre care au crezut că ar fi putut provoca mai puține investigații și suspiciuni.

Contaminați cu salmonella

În primul rând, au fost otrăviți comisarii din Wasco County în timpul unei vizite efectuate de aceștia în fermă. Ulterior s-a îndreptat către alegători, contaminând cu salmonella salatele din restaurantele din zonă.

Ma Anand Sheela, secretara lui Osho / Credit foto: Profimedia

„În timpul primului val, consumul de salate de paste, cartofi, fasole sau mazăre a fost asociat cu o boală”, se arată într-un raport ulterior despre incident, citat de IFL Science. „În timpul celui de-al doilea val, sosul de brânză albastră a fost asociat cu boala”, se mai arată în raport.

Ancheta a constatat că igiena din restaurantele afectate nu era deficitară, însă au trecut câțiva ani înainte ca autoritățile să lege focarul de îmbolnăviri de enterocolită acută de secta locală.

Între timp, cultul a trecut de la îmbolnăvirea localnicilor la tentative de asasinare a oficialilor, toate orchestrate de Ma Anand Sheela.

Intoxicația în masă a locuitorilor din Wasco County rămâne cel mai mare atac biologic din istoria SUA, cu 751 de victime, variind de la nou-născuți la persoane de 87 de ani, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Ma Anand Sheela a fost denunțată chiar de gurul Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) în 1985, însă au existat supiciuni că acesta a știut de unele dintre practicile ei chiar de la început.

Sheela a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, inclusiv pentru tentativă de crimă, dar a stat în pușcărie numai 39 de luni. Gurul Osho a fost și el arestat și deportat în India, orașul utopic creat de el destrămându-se.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce creștinismul este divizat în atâtea culte și biserici

5 organizaţii secrete ai căror membri fac practici oculte – FOTO

Un cult religios ai cărui membri sacrificau oameni jupuindu-i de vii a ieşit la iveală dintr-o întâmplare. Practicile i-au şocat până şi pe cei mai experimentaţi criminalişti

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase