Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cel mai populat deșert din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai populat deșert din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai populat deșert din lume?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2022

Deșertul Thar, numit și Marele Deșert Indian, este o regiune aridă de dealuri nisipoase situată pe subcontinentul indian. Deșertul Thar este situat parțial în statul Rajasthan, nord-vestul Indiei, și parțial în provinciile Punjab și Sindh, estul Pakistanului.

Deșertul Thar acoperă o suprafață de 200.000 de kilometri pătrați, fiind mărginit de fluviul Indus la vest, de câmpia Punjab la nord și nord-est, lanțul muntos Aravalli la sud-est, și o zonă vastă de mlaștini sărate la sud (Rann of Kutch).

Clima deșertică subtropicală rezultă în urma presiunii și subsidenței crescute la acea latitudine. Vânturile musonice de sud-vest care aduc ploaie în mare parte din subcontinent pe timpul verii au tendința să ocolească deșertul Thar la est. Denumirea „Thar” provine de la „thul”, termenul general pentru culmile nisipoase ale regiunii.

Thar, cel mai populat deșert din lume

Mulți dintre locuitorii deșertului Thar se găsesc în zone rurale, fiind distribuiți în varii densități. Este practicat islamul cât și hinduismul, iar populația este divizată în grupuri complexe din punct de vedere economic și social. Limbile cele mai vorbite sunt Sindhi în sud-vest, Lahnda în nord-vest, și limbile Rajasthani (mai ales Marwari) în zonele centrale și estice ale deșertului. Compoziția etnică a deșertului Thar este diversă. Printre cele mai proeminente grupuri sunt Rajputs, care locuiesc în regiunea centrală.

Mulți nomazi se ocupă de creșterea animalelor, comerț sau meșteșuguri. În general, nomazii trăiesc în simbioză cu populația sedentară și economia sa, potrivit Britannica.

80 locuitori per km2, în deșertul Thar

Plantele reprezintă principalele resurse naturale ale deșertului. Acestea sunt o sursă nutritivă pentru animale, dar și leacuri folosite de localnici. Alcaloizii, folosiți pentru producerea de medicamente și uleiuri pentru săpun, sunt, de asemenea, extrași.

Există cinci rase principale de vite în deșertul Thar. Printre acestea se numără Tharparkar, care produce cel mai mult lapte, și rasa Kankre, utilă atât pentru transport cât și pentru producția de lapte. Oile sunt crescute pentru lâna lor, iar cămilele sunt folosite des pentru transport și pentru aratul pământului, precum și alte scopuri agricole. Acolo unde există apă, fermierii cultivă bumbac și grâu.

Așadar, deșertul Thar este fără îndoială o regiune ostilă, viața de aici presupunând o  mulțime de provocări. Cu toate acestea, deșertul susține o populație umană cu o densitate de 80 locuitori per km2, astfel că este cel mai populat deșert din lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum se numește vântul uscat și fierbinte care străbate deșertul Sahara?

Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?

Test de cultură generală. Există vreun continent în lume fără deșert? 

Avionul cu cea mai mare anvergură a aripilor s-a înălțat cu succes deasupra deșertului Mojave

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase