Home » Istorie » Tezaur descoperit în România! Arheologii au găsit un mormânt care conține sute de inele de aur

Tezaur descoperit în România! Arheologii au găsit un mormânt care conține sute de inele de aur

Tezaur descoperit în România! Arheologii au găsit un mormânt care conține sute de inele de aur
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.08.2022

Arheologii au descoperit un mormânt preistoric care conținea 169 de inele de aur în apropierea comunei Biharia din județul Bihor, Crișana, România.

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție a unui nou drum care leagă orașul Oradea de autostrada A3.

Săpăturile au fost efectuate din martie până la sfârșitul lunii iunie de către o echipă multinațională care reprezintă instituții din România și Ungaria, scoțând la iveală trei situri din perioada neolitică, două din epoca bronzului mijlociu spre sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două situri din Evul Mediu.

Într-un comunicat de presă anunțat de Muzeul Țării Crișurilor, arheologii care săpau lângă Biharia au descoperit mormântul unei femei aparținând culturii Tiszapolgár.

Cultura Tiszapolgár și povestea sa

Cultura Tiszapolgár (4500-4000 î.Hr.), a fost o cultură arheologică eneolitică din Câmpia Ungariei Mari, Banat, Crișana și Transilvania, Slovacia de Est și regiunea ucraineană Zakarpattia din Europa Centrală.

Dr. Călin Ghemiș de la Muzeul Țării Crișurilor, care a condus echipa, a descris cum femeia a fost înmormântată cu 169 de inele de aur care îi împodobeau părul, alături de o brățară de cupru cu mai multe spirale, două mărgele de aur și aproximativ 800 de mărgele din os.

Pe baza unui studiu inițial al dinților și a staturii defunctei, se crede că înmormântarea a fost a unei femei de rang înalt.

Mormântul ar aparține unei femei de rang înalt

Acest lucru este susținut și de lipsa armelor asociate în mod normal cu înmormântările masculine din cultura Tiszapolgár, scrie HeritageDaily.

Probele au fost trimise la laboratoare din România și din Olanda pentru a obține o datare mai precisă printr-o analiză cu carbon 14, pe lângă prelevarea de probe de ADN și alte studii antropologice.

În cadrul săpăturilor mai ample ale proiectului, echipa a găsit, de asemenea, urmele a două locuințe din apropierea orașului Sântandrei, care conțineau ceramică din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul al II-lea d.Hr.

De asemenea, echipa a descoperit o așezare sarmațiană din secolele III-IV, tot în apropiere de Biharia, și un schelet de femeie îngropat cu mai multe bijuterii din necropola așezării.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone a fost găsit pe parcursul a 30 de ani

Cât de prosperă era regiunea Mării Negre în perioada medievală? Un tezaur de monede oferă răspunsul

Cel mai mare tezaur de argint roman, găsit în Augsburg

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase