Home » Istorie » Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?

Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?

Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.08.2022

Arheologii au descoperit un joc străvechi făcut din oase în Parcul Național Maresha-Bet Guvrin, situat în Shefelah din Iudeea, Israel.

Cunoscută sub numele de astragaloi, practica astragalomanției era un joc de noroc sau de divinație, practicat în antichitate de greci și romani, cu câteva exemple de la etrusci și de la civilizațiile din Orientul apropiat.

Piesele de joc foloseau oase de la gleznă sau de la șold, provenite de la animale precum capra sau oaia, deși anterior au fost găsite imitații din bronz sau lemn.

Astragalomanția se realiza în Grecia Antică prin rostogolirea astragaloi și consultarea ulterioară a ,,oracolelor cu zaruri”.

O descoperire unică

Pentru a obține un oracol, fie se aruncau cinci astragaloi deodată, fie se arunca un astragalos (numit și astragali) de cinci ori consecutiv, scrie HeritageDaily.

Cercetătorii de la Universitatea din Haifa, sub conducerea doctorului Ian Stern, au găsit o colecție astragalo din perioada elenistică, în timpul săpăturilor efectuate în Parcul Național Maresha-Bet Guvrin.

Piesele datează de acum aproximativ 2300 de ani și au inscripții ale zeilor și zeițelor grecești, cum ar fi Afrodita (zeița iubirii și a frumuseții), Eros (zeul iubirii și al sexului), Hermes, Hera (zeița căsătoriei, a femeilor, a familiei și protectoarea femeilor la naștere) și Nike (zeița înaripată a victoriei).

Ajutorul divinității și vrăjile din lumea de dincolo

Unele dintre piese au, de asemenea, inscripții, cum ar fi: ,,Hoț” sau ,,Stop” gravate pe ele.

,,Ansamblul mare de astragaloi de la Maresha este unic prin cantitate și calitate, precum și prin numeroasele inscripții. Ansamblul arată că, la fel ca și astăzi, oamenii aflați în dificultate căutau ajutor extern în divinație și vrăji și în lumea de dincolo. Femeile și bărbații se luptau cu un mediu nesigur în ceea ce privește sănătatea, nașterea și moartea și urmăreau să se protejeze cu ajutorul magiei”, a explicat Dr. Lee Perry-Gal, zooarheolog al Autorității Israeliene pentru Antichități și cercetător la Universitatea din Haifa.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit o criptă mayașă care conține urme ale unor jocuri rituale

Complex de pasaje antice, folosit pentru ritualuri psihedelice. Care este povestea acestui loc?

Masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere prin care atrage femelele

Un sit de incinerație unic din Epoca Bronzului, lăsat în voia naturii. Cadavrele, arse și abandonate ca parte a unui ritual?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase