Home » Natură » Masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere prin care atrage femelele

Masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere prin care atrage femelele

Publicat: 08.06.2022

Masculii păsărilor nu sunt singurele animale care atrag sexul opus prin mișcare și sunet. Masculii din specia păianjenului-lup vor scoate sunete specifice uneori și timp de 45 de minute pentru a-și atrage o parteneră.

Îndoindu-și apendicele, scuturându-și abdomenul și atingându-și picioarele anterioare, păianjenii-lupi masculi oferă un adevărat spectacol. Și, cu cât actul este mai elaborat, cu atât mai bine. O nouă cercetare asupra speciei de păianjen-lup găsită în America de Nord, cunoscută sub numele științific de Schizocosa stridulans, arată că masculii care produc cele mai complexe ritmuri au cel mai mare succes la doamne.

Nu doar vibrațiile bune sunt cele care au efect. Semnalele vizuale ostentative au fost factori importanți atunci când femela a avut de făcut o alegere, în ciuda expunerii în fața prădătorilor, la care se expun masculii, indică Science Alert.

Arta împerecherii

„Motivele pentru care masculii cu reprezentări mai complexe sunt mai atractivi pentru femele sunt încă un subiect de discuție”, spun cercetătorii conduși de Noori Choi, biolog evolutiv în cadrul Universității Nebraska-Lincoln, SUA.

„Cu toate acestea, în ciuda costurilor crescute asociate cu complexitatea semnalelor, datele noastre arată că masculii speciei își pot altera complexitatea semnalelor. Această abilitate se poate afla sub directa selecție din partea femelelor”, a adăugat Choi.

În cadrul studiului, cercetătorii au filmat păianjenul-lup femelă și mascul pentru a vedea cum au reacționat la întâlnire. Întâlnirile s-au petrecut pe benzi de hârtie de filtru, ceea ce a permis cercetătorilor să înregistreze vibrațiile delicate ale animalelor. Femela păianjen a fost prima care a sosit și, în timp ce își aștepta cinci minute pretendentul, a desfășurat un șirag de mătase încărcat cu feromoni, un indiciu că era deschisă pentru împerechere.

La sosirea masculului, păianjenii au putut interacționa vreme de 20 de minute. De-a lungul a 44 de încercări de împerechere, cercetătorii au descoperit că masculii copulau mai des și mai rapid atunci când produceau sunetele specifice flirtului. Aceste semnale nu erau doar privite de femele, ci erau simțite și sub formă de vibrații – pentru că păianjenii nu au urechi.

Împerecherea ca ritual

În cazurile în care femela părea deosebit de fertilă, așa cum se poate stabili în funcție de dimensiunea corpului ei, păianjenii masculi de succes și-au intensificat tranzițiile și au început să improvizeze cu modele de sunet. Descoperirile sugerează că păianjenii-lupi masculi își modifică complexitatea de semnalizare în funcție de feedback-ul pe care îl primesc de la femele.

„Vedem asta la multe alte specii, dar oamenii care lucrează pe alte grupuri de animale sunt adesea surprinși când aud povești despre păianjeni care se implică în aceste comportamente sofisticate”, spune ecologistul comportamental Eileen Hebets de la Universitatea Nebraska-Lincoln.

În studiile asupra altor specii de păianjeni-lup, cercetătorii au descoperit că masculii care folosesc diferite tipuri de semnale au mai mult succes la împerechere decât cei care pot folosi doar semnale vizuale sau vibratorii. Repertoriul complex pare a fi un exemplu clasic de selecție sexuală, unde alegerea feminină ajută la sculptarea unor mijloace din ce în ce mai elaborate pentru sex.

Ce ascunde acest ritual complex de împerechere?

Manifestările păianjenilor-lup lovesc în mod clar o coardă sensibilă a femelelor, dar nu se știe dacă aceste semnale transmit ceva mai profund. În cadrul studiului, masculilor nu li se determina succesul în raport cu femelele în funcție de mărimea și dimensiunea corpului. Dar poate că profunzimea și complexitatea semnalelor pe care le emit atrag cumva atenția femelelor.

„Femelele nu caută în mod obligatoriu cel mai mare mascul sau pe cel mai gălăgios, ori puternic”, spune Hebets. „Dar poate că acestea caută un mascul care este atletic și care poate coordona eficient toate aceste semnale”.

Vă mai recomandăm și:

Păianjenii care sar „ca arși” pentru a nu fi devorați după împerechere

Pânza de păianjen poate stabiliza proteinele care suprimă cancerul

Sexul poate influența modul în care oamenii fac față dependenței de alcool

Ce le-ar spune Papa Francisc părinților care au copii homosexuali?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase