Home » Istorie » Mormântul lui Tutankhamon, descoperit și jefuit. Ce ar fi furat arheologul care l-a găsit?

Mormântul lui Tutankhamon, descoperit și jefuit. Ce ar fi furat arheologul care l-a găsit?

Mormântul lui Tutankhamon, descoperit și jefuit. Ce ar fi furat arheologul care l-a găsit?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.08.2022

În 1922, Howard Carter și echipa sa de arheologi au fost primii care au intrat în cel mai faimos mormânt egiptean descoperit vreodată – mormântul lui Tutankhamon.

La fel ca multe alte morminte din acea epocă, mormântul era vast, cu mii de comori, inclusiv paturi aurite, statui de aur în miniatură și amulete complicate, menite să protejeze morții în locul lor de odihnă finală.

Totuși, între momentul în care Carter a intrat în mormânt și momentul în care oficialii egipteni au deschis mormântul, au circulat zvonuri conform cărora arheologul ar fi luat mai mult decât faima din descoperire.

Mulți au crezut că a furat mai multe comori din mormânt în timp ce se afla înăuntru. Dovezile solide au fost greu de găsit, așa că au rămas doar zvonuri din 1922.

Ce ar fi fost sustras din celebrul mormânt?

Acum, noi dovezi sugerează că o amuletă dăruită de Carter traducătorului de hieroglife Sir Alan Gardiner a fost probabil furată din mormânt, în ciuda faptului că acesta susținea contrariul.

Scrisori inedite, detaliate într-o nouă carte și prezentate pentru prima dată de The Guardian, sugerează că Gardiner a fost evaluat de expertul Rex Engelbach și a fost șocat să constate că amuleta a fost aproape sigur furată.

,,Amuleta whm pe care mi-ați arătat-o a fost fără îndoială furată din mormântul lui Tutankhamon”, afirmă verdictul lui Engelbach, potrivit The Guardian.

Se crede că amuleta whm este o ofrandă pentru morți, îngropată alături de faraon, deoarece se credea că morții pot fi susținuți de bogății, dar și că acționează ca ofrande pentru zei. I-a fost dată lui Gardiner ca un cadou de Carter, care l-a asigurat că nu provine din mormânt.

Toate obiectele au fost returnate în Egipt

Howard Carter a fost un om desăvârșit, însă guvernul britanic nu l-a lăudat niciodată pentru munca sa și a avut dispute semnificative cu autoritățile egiptene în urma săpăturilor din mormântul regelui Tut. Și-a trăit restul vieții ca un colecționar și comerciant pentru muzee, înainte de a muri în 1939, scrie IFL Science.

După moartea lui Carter, în colecția sa au fost găsite 18 obiecte care au fost luate din mormânt. De teamă de deteriorarea relațiilor dintre Anglia și Egipt, obiectele au fost vândute discret Muzeului Metropolitan de Artă și Muzeului Egiptean din Cairo. În prezent, toate obiectele au fost returnate în Egipt.

Scrisorile vor fi publicate într-o viitoare carte intitulată Tutankhamon și mormântul care a schimbat lumea, de către Oxford University Press.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pumnalul „de pe altă lume” al regelui Tutankhamon, un dar primit de departe

Tatăl faraonului Tutankhamon, dezvăluit printr-o reconstrucție uimitoare a feței

Primele imagini ale restaurării sarcofagului aurit al lui Tutankhamon, date publicităţii – VIDEO

Scandalul sculpturii lui Tutankhamon continuă. Egiptul a cerut Interpol să localizeze obiectul valoros vândut la Londra

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase