Home » Istorie » Tatăl faraonului Tutankhamon, dezvăluit printr-o reconstrucție uimitoare a feței

Tatăl faraonului Tutankhamon, dezvăluit printr-o reconstrucție uimitoare a feței

Stelă dedicată faraonului Akhenaton sau lui Nefertiti / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.03.2021

O echipă de specialiști a reconstruit digital fața unui vechi rege egiptean care ar putea fi chiar tatăl celebrului faraon Tutankhamon. Deși este cea mai exactă reconstrucție a acestui om până în prezent, întrebările destul de vechi despre identitatea sa rămân încă fără răspuns.

Rămășițele acestuia au fost descoperite în 1907, în Valea Regilor din Egipt, în mormântul KV 55, la doar câțiva metri de mormântul lui Tutankhamon. La mai bine de un secol după descoperirea mormântului, analizele genetice au sugerat că scheletul din interior, denumit bărbatul KV 55, aparținea tatălui biologic al regelui Tutankhamon.

Alte aspecte din mormânt le-au indicat arheologilor că bărbatul era Akhenaton, care a domnit între 1353 – 1335 î.e.n. și a fost primul rege care a introdus monoteismul în Egipt. Cu toate acestea, unii experți au contestat aceste concluzii, susținând că adevărata identitate a individului este încă incertă.

Fața regelui Akhenaton, adusă în prezent „din umbrele istoriei”

Reconstrucția, care a durat luni de zile, a fost realizată de oameni de știință de la Centrul de Antropologie Legală, Paleopatologie și Cercetare Bioarheologică (FAPAB) din Sicilia. Specialiștii au lucrat împreună cu Cicero Moraes, un portretist criminalist din Brazilia, cunoscut pentru munca sa în 3D de reconstrucție a fețelor din trecutul îndepărtat, au anunțat reprezentanții FAPAB.

Spre deosebire de reconstituirile faciale anterioare ale lui KV 55, noul model omite părul, bijuteriile și alte podoabe, pentru a „se concentra asupra trăsăturilor faciale ale acestui individ”, conform specialiștilor.

Oamenii de știință au folosit un proces de reconstrucție numit metoda Manchester pentru a aduce fața lui KV 55 în prezent „din umbrele istoriei”, a afirmat Francesco Galassi, director și cofondator al Centrului de Cercetare FAPAB, profesor asociat de arheologie la Universitatea Flinders din Australia și profesor adjunct de antropologie criminalistică la Universitatea Magna Graecia din Catanzaro, Calabria (Italia).

Pe parcursul acestui proces, „mușchii și ligamentele feței sunt modelate după aspectul craniului, în conformitate cu regulile anatomiei”, a declarat Galassi pentru Live Science. „Pielea este așezată deasupra, iar grosimile țesuturilor sunt valori medii care au fost determinate științific”, a mai spus el.

Akhenaton a stabilit un cult monoteist pentru zeul Soarelui

În timpul reconstrucției feței, cercetătorii au ținut cont de „o cantitate masivă de date” despre KV 55, inclusiv note de la examinările fizice anterioare ale craniului, măsurători detaliate, fotografii la scară și raze X ale scheletului, a precizat Francesco Galassi.

Akhenaton a urcat pe tron ​​ca Amenhotep al IV-lea și și-a luat noul nume, care înseamnă „Slujitorul lui Aten” (un zeu egiptean al Soarelui, la începutul domniei sale. Apoi a început să desființeze preoția care servea panteonul zeităților din Egipt, pentru a stabili un cult monoteist al lui Aten.

Arheologii l-au găsit pe KV 55 într-un mormânt fără decorații care conținea cărămizi gravate cu vrăji magice cu numele lui Akhenaton. A mai fost gisit și un alt sicriu și borcane canopice, vase în care se țineau organele mumificate, în care se aflau rămășițele unei femei pe nume Kiya, care a fost identificată drept concubina lui Akhenaton.

Craniul lui Akhenaton (scheletul KV 55) / Credit foto: FAPAB Research Center

Corpul lui KV 55 fusese mumificat, însă carnea păstrată de mii de ani s-a dezintegrat în timpul excavării, lăsând în urmă doar scheletul.

Pe baza obiectelor din mormânt și a sexului scheletului, unii arheologi au ajuns la concluzia că acesta trebuie să fi fost Akhenaton. Totuși, analiza dinților și a oaselor a arătat că bărbatul era mai tânăr decât s-a crezut. Avea în jur de 26 de ani când a murit, poate chiar numai 19 – 22 de ani, în timp ce înregistrările istorice sugerează că Akhenaton a domnit 17 ani și i s-a născut o fiică în primul an al domniei sale, a afirmat Galassi.

Analizele genetice au arătat că era tatăl lui Tutankhamon

„Unii arheologi tind să presupună că el și-a început domnia ca un adult tânăr mai degrabă decât ca un copil. Din acest motiv, au existat încercări continue să îl considere pe KV 55 mai în vârstă decât indică anatomia reală”, a mai spus el.

Alți experți au propus că KV 55 ar putea fi Smenkhkare, un frate mai mic al lui Akhenaton, dar există puține dovezi că a existat acest frate, a susținut Galassi. În prezent, se crede tot mai mult că Smenkhkare nu a existat în realitate, ci a fost o identitate construită pentru regina Nefertiti, care poate că și-a asumat acest nume atunci când a urcat pe tron ​​după moartea lui Akhenaton. Acest lucru ar exclude efectiv ipoteza „fratelui mai mic” al lui KV 55, a spus Galassi.

Analiza genetică a sugerat că KV 55 era fiul lui Amenhotep al III-lea și tatăl lui Tutankhamon, oferind mai multe dovezi că era Akhenaton, potrivit unui studiu publicat în 2010 în revista JAMA. Totuși, nici această concluzie nu este lipsită de controverse, deoarece datele genetice pentru mumiile egiptene pot fi „complicate” de faptul că incestul fraților era o practică obișnuită în dinastiile regale.

Un raport mai detaliat al reconstrucției KV 55 va fi publicat în cursul acestui an, au declarat reprezentanții FAPAB.

Vă recomandăm să citiți și:

Faraonul egiptean Akhenaton – un posibil transsexual natural

De ce multor statui din Egiptul antic le lipseşte nasul? Experţii spun că are legătură cu superstiţiile jefuitorilor de morminte

Primele imagini ale restaurării sarcofagului aurit al lui Tutankhamon, date publicităţii – VIDEO

Cum arată Tutankhamon? Imagini cu faraonul mumificat publicate la nouă ani după restaurarea mormântului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase