Home » Istorie » Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe

Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe

Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.08.2022

Megalodonul avea 16 metri lungime și cântărea peste 61 de tone. S-a estimat că înota cu aproximativ 1,4 metri pe secundă și avea un volum al stomacului de aproape 10.000 de litri.

Aceste rezultate sugerează că megalodonul putea călători pe distanțe lungi și era capabil să mănânce o pradă întreagă de până la 8 metri lungime. În special, aceasta este dimensiunea balenelor ucigașe moderne, principalul prădător oceanic din prezent. Capacitatea de a mânca prădători apex mari, plasează megalodonul la un nivel trofic mai ridicat decât prădătorii de top moderni.

Acestea sunt concluziile unui studiu internațional publicat în Science Advances și realizat în colaborare cu Universitatea din Zurich. Cercetarea a fost posibilă doar datorită modelării 3D a unui megalodon care a fost descoperit în anii 1860.

Împotriva tuturor șanselor, o porțiune considerabilă din coloana sa vertebrală a rămas în arhiva fosilă după ce creatura a murit în oceanele Miocenului din Belgia la vârsta de 46 de ani, în urmă cu aproximativ 18 milioane de ani.

De la o singură vertebră, la o întreagă masă corporală

,,Dinții de rechin sunt fosile comune datorită compoziției lor dure care le permite să rămână bine conservate”, spune primul autor Jack Cooper, doctorand la Universitatea Swansea. ,,Cu toate acestea, scheletele lor sunt alcătuite din cartilaj, astfel încât rareori se fosilizează. Coloana vertebrală de megalodon de la Institutul Regal de Științe Naturale din Belgia este, prin urmare, o fosilă unică”.

Echipa de cercetare, care include cercetători din Elveția, Marea Britanie, SUA, Australia și Africa de Sud, a măsurat și scanat mai întâi fiecare vertebră în parte, înainte de a reconstrui întreaga coloană. Apoi au atașat coloana la o scanare 3D a dentiției unui megalodon din Statele Unite.

Au completat modelul adăugând ,,carne” în jurul scheletului cu ajutorul unei scanări 3D a corpului unui mare rechin alb din Africa de Sud.

O balenă ar fi permis rechinului să înoate mii de kilometri

,,Greutatea este una dintre cele mai importante trăsături ale oricărui animal. În cazul animalelor dispărute, putem estima masa corporală cu ajutorul metodelor moderne de modelare digitală 3D și apoi putem stabili relația dintre masă și alte proprietăți biologice, cum ar fi viteza și consumul de energie”, a declarat co-autorul John Hutchinson, profesor la Royal Veterinary College din Marea Britanie, scrie Phys.org.

Cererea ridicată de energie ar fi fost satisfăcută prin hrănirea cu untura bogată în calorii a balenelor, în care au fost găsite anterior urme de mușcături de megalodon în arhivele fosile.

Astfel, o singură balenă de 8 metri lungime ar fi permis rechinului să înoate mii de kilometri prin ocean, fără să mănânce din nou timp de două luni.

Urmele unor mușcături de megalodon, observate în fosile

,,Aceste rezultate sugerează că acest rechin uriaș a fost un prădător trans-oceanic super-apex”, spune Catalina Pimiento, profesor la Universitatea din Zurich și autor principal al studiului.

,,Dispariția acestui rechin gigant emblematic a avut probabil un impact asupra transportului global de nutrienți și a eliberat cetaceele mari de o presiune puternică”.

Modelul complet poate fi folosit acum ca bază pentru reconstrucții viitoare și pentru cercetări suplimentare.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce mânca Megalodonul? Tot ce dorea, inclusiv alți prădători

Un băiat de șase ani a descoperit un dinte de megalodon pe o plajă din Marea Britanie

Cercetătorii au descoperit că puii nou-născuți de megalodon erau mai mari decât oamenii

Cercetătorii dezvăluie, pentru prima oară, adevărata mărime a fiorosului megalodon

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase