Home » Istorie » Thalassotitan atrox, șopârla care domina oceanele în urmă cu 66 de milioane de ani

Thalassotitan atrox, șopârla care domina oceanele în urmă cu 66 de milioane de ani

Thalassotitan atrox, șopârla care domina oceanele în urmă cu 66 de milioane de ani
Credit foto: Nick Longrich/EurekAlert
Publicat: 04.09.2022

Cercetătorii au descoperit un nou mezozaur uriaș din Maroc, numit Thalassotitan atrox, care a completat nișa prădătorilor de vârf. Cu fălci și dinți masivi precum cei ai balenei ucigașe, Thalassotitan vâna alte reptile marine, cum ar fi plesiozauri, țestoase marine și alți mezozauri.

La sfârșitul perioadei Cretacice, în urmă cu 66 de milioane de ani, monștrii marini existau cu adevărat. În timp ce dinozaurii au evoluat pe uscat, stăpânii mărilor erau mezozaurii, niște reptile marine gigantice.

Mezozaurii nu erau dinozauri, ci șopârle marine care creșteau până la 12 metri lungime. Erau rudele îndepărtate ale iguanelor moderne.

Șopârla avea un craniu enorm de 1,4 metri

Mezozaurii au devenit mai mari în ultimii 25 de milioane de ani ai Cretacicului. Unii au evoluat pentru a mânca prada mică, cum ar fi peștii și calmarii, însă mezozaurul nou descoperit, numit Thalassotitan atrox, a evoluat pentru a vâna toate celelalte viețuitoare marine.

Rămășițele speciei nou descoperite au fost dezgropate în apropierea orașului Casablanca, cel mai mare oraș din Maroc. Aici, aproape de sfârșitul Cretacicului, nordul Africii era scufundat sub oceanul Atlantic. Apele bogate în nutrienți au hrănit planctonul, care a hrănit peștii mici, care la rândul lor au hrănit pești mai mari și așa mai departe, în vârful lanțului aflându-se uriașul carnivor Thalassotitan.

Thalassotitan, avea un craniu enorm de 1,4 metri. În timp ce majoritatea mezozaurilor aveau fălci lungi și dinți subțiri pentru prinderea peștilor, Thalassotitan avea un bot scurt și dinți masivi care îl ajutau să prindă și să rupă carnea prăzii de dimensiuni mari. Aceste adaptări sugerează că Thalassotitan a fost un prădător de vârf, așezat în vârful lanțului trofic. Uriașul mezozaur a ocupat aceeași nișă ecologică precum balenele ucigașe și marii rechini albi de astăzi.

Viața era deosebit de diversă la sfârșitul Cretacicului

Thalassotitan a fost o amenințare pentru tot ce se afla în oceane – inclusiv pentru cei din aceeași specie.  Uriașii mezozauri poartau lupte violente cu alți mezozauri. Un asemenea comportament nu e unic dar dovezile arheologice indică faptul că la Thalassotitan rănile au fost excepțional de frecvente, sugerând lupte dese și intense pentru locurile de hrănire sau împerechere.

Profesorul Nour-Eddine Jalil, de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris, a spus: „Fosilele din Maroc oferă o fereastră de neegalat asupra paleobiodiversităţii de la sfârșitul Cretacicului. Viața era bogată și diversificată chiar înainte de sfârșitul „erei dinozaurilor”, iar animalele trebuiau să se specializeze pentru a avea un loc în ecosistemele lor. Thalassotitan completează imaginea preluând rolul megaprădătorului marin, în vârful lanțului trofic.”

Descoperirile au fost publicate în Cretaceous Research.

Vă recomandăm să mai citiți și:

”Dragonul de fier”, pterozaurul care vâna peştii din râurile şi lacurile din Cretacic

Megaraptor unul dintre cei mai aprigi vânători din Cretacic. Marele mister din jurul lui

Un fragment din asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi fost găsit de cercetători

Extincția în masă care a pus capăt perioadei Triasic ar fi avut loc mult mai târziu decât s-a crezut până acum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase