Home » Istorie » O cetate ascunsă, descoperită sub o movilă funerară din Cipru. De ce este specială?

O cetate ascunsă, descoperită sub o movilă funerară din Cipru. De ce este specială?

O cetate ascunsă, descoperită sub o movilă funerară din Cipru. De ce este specială?
Credit: Departamentul de Antichități din Cipru
Publicat: 02.09.2022

Arheologii care excavau un uriaș mormânt antic din Cipru au descoperit o structură și mai veche ascunsă sub el: un bastion, sau o parte a unui zid de apărare, potrivit unui comunicat al Departamentului de Antichități din Cipru.

Marea movilă, cunoscută sub numele de tumulul din Laona, este mai lungă decât un teren de fotbal, sau 100 pe 60 de metri și a fost construită probabil în jurul secolului al III-lea î.Hr. când succesorii lui Alexandru cel Mare se luptau pentru controlul Ciprului și a unor mari porțiuni din imperiu.

Cercetătorii au excavat treptat și au documentat digital tumulul în ultimul deceniu. Dar, într-o nouă descoperire, arheologii au aflat că tumulul a fost ridicat deasupra unui bastion rupt care este chiar mai vechi decât movila, datând de la începutul secolului al V-lea î.Hr.

Populația antică din Cipru a îngropat zidul fortăreței sub aproximativ 13.700 de metri cubi de pământ afânat cu nisip, nămol sau argilă, cunoscut sub numele de marnă, și pământ roșu, care a fost transportat din alte părți ale Ciprului pentru construirea tumulului.

Arheologii au documentat tumulul în ultimul deceniu

Prin urmare, fortăreața Laona a fost bine conservată sub tumul. Colțul său nord-estic supraviețuiește până la o înălțime de 6 metri, ceea ce face din ea unul dintre cele mai importante monumente din „Epoca Regatelor Cipriote”, potrivit Departamentului de Antichități al Universității din Cipru

Odată cu „descoperirea neașteptată” a bastionului spart sub „mega-monumentul de durată”, este evident că „Laona combină două monumente care sunt până acum unice în arheologia Ciprului”, a scris Departamentul de Antichități din Cipru, într-un comunicat de presă.

Tumulul se află la 1 kilometru nord-est de Sanctuarul Afroditei, un sit antic datând din secolul al XII-lea î.Hr. „Movila/tumulul a fost întotdeauna vizibilă, dar localnicii o considerau o movilă naturală”, a declarat Giorgos Papantoniou, profesor asistent de cultură antică la Trinity College Dublin, care nu a fost implicat în săpături, scrie Live Science.

„Identificarea sa geologică ca fiind o movilă artificială a fost confirmată în 2011”.

Fortăreața Laona, bine conservată sub tumul

În 2021, echipa a publicat un studiu în revista Geoarchaeology, descriind tumulul ca fiind ,,o structură arhitecturală reușită”, care a fost construită de-a lungul timpului în mai multe etape. ,,Pe măsură ce înălțimea structurii a crescut treptat, tumulul a devenit un semn fizic impunător care a dat peisajului un nou sens”, au scris cercetătorii în studiu.

Zidul nou descoperit este de tip cipro-clasic și este creditat dinastiei regale care a condus Paphos până la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr.

Arheologii raportează că zidul este similar din punct de vedere funcțional și se încadrează în aceeași cronologie ca și complexele de palate și ateliere de pe cetatea Hadjiabdoulla, care se află la doar 70 de metri de Laona.

Descoperirea face parte dintr-un proiect mai amplu al cărui ,,obiectiv principal este identificarea structurii urbane a centrului capitalei politeții antice din Paphos”, a declarat Papantoniou pentru Live Science.

Cine ar fi construit monumentul?

În timpul unei săpături recente, echipa de antichități a scos la iveală partea de est a bastionului și două scări antice. Analizele ulterioare au dezvăluit că bastionul se întorcea spre nord sub cel mai înalt punct al movilei. ,,Zidul său urmează un curs descendent spre nord-vest și se află într-o stare excelentă de conservare”, a precizat echipa în declarația de pe Facebook.

Rarul monument defensiv are o lățime de 5 m și este realizat din cărămizi de lut turnate între doi pereți paraleli de piatră neprelucrată. În prezent, zidul are o lungime de 160 m, suprafața sa interioară este de cel puțin 1.740 de metri pătrați, a informat Universitatea din Cipru în declarație.

Investigațiile la baza zidului sugerează că oamenii antici au nivelat terenul pentru a începe proiectul. Deasupra acestui teren nivelat se află un strat gros de pietricele de râu, urmat de un strat de pământ roșu care conține cioburi, sau bucăți sparte de ceramică, potrivit comunicatului.

Cu toate acestea, nu este clar cine a construit monumentul.

Săpăturile, oprite din motive de siguranță

„Tumulul a fost construit cu soluri și sedimente locale, dar, din moment ce nu există constructori de tumuli înregistrați în Cipru antic, inginerii cu expertiza necesară trebuie să fi fost non-ciprioți, poate macedoneni”, a declarat Papantoniou.

Continuarea săpăturilor în anumite părți ale bastionului – cum ar fi scara nordică – a fost oprită deocamdată din motive de siguranță.

În continuare, proiectul Laona se va concentra pe tumul. Construcția uriașului tumul funerar ar fi necesitat o forță de muncă uriașă și experimentată, condusă de ingineri experți, au declarat cercetătorii. Cercetările ulterioare la Laona vor încerca să demonstreze că este vorba despre un tumul funerar și vor încerca să identifice cine s-a aflat în spatele construcției sale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce se ascunde în interiorul piramidelor Maya? Tainele structurilor monumentale, dezvăluite

Monumentul Navajo, simbolul unei culturi antice a nativilor americani

O movilă în formă de piramidă ar putea fi cel mai vechi monument de război din lume

Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase