Home » Istorie » Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic

Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic

Publicat: 23.08.2021
Primele excavări la „Piatra lui Arthur” dezvăluie adevărata origine a monumentului neolitic
Sursa foto: The University of Manchester

Arheologii au elucidat în sfârșit misterul „Pietrei lui Arthur”, celebrul monument neolitic care a inspirat „masa de piatră” din faimoasa serie de romane de fantezie „Cronicile din Narnia” de C. S. Lewis.

Imediat după ce structura din rocă a fost asamblată, în jur de 3700 î.e.n., mormântul a rămas un simbol misterios al trecutului, situat pe un deal singuratic din Țara Galilor.

În tot acest timp, situl inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, cunoscut de localnici drept Maen Ceti, nu a fost niciodată excavat în mod direct, ceea ce înseamnă că știm foarte puține detalii despre modul în care a fost construit. Alte situri similare din regiune, la care au fost găsite oseminte umane, sugerează că a fost un tip de mormânt.

GALERIE FOTO

Mituri și legende îl înconjoară pe Regele Arthur, inclusiv o legendă conform căreia piatra a fost, de fapt, doar „o pietricică” sub talpa celebrului monarh. O altă poveste spune că Sfântul David, un episcop galez din secolul VI, a spart piatra în două cu sabia sa, fiind mâniat de druizii din zonă.

„Piatra lui Arthur” ar fi făcut parte dintr-un peisaj ceremonial vast

Însă, în afară de toate aceste mituri și legende, istoricii și arheologii nu prea cunoșteau foarte multe informații. Acum, primele lucrări de excavare la partea de sud a momentului au dezvăluit o poveste complet diferită, una care implică mai mult decât un deal singuratic.

Descoperirile încă nu au fost publicate într-un jurnal științific, dar sugerează că „Piatra lui Arthur” ar fi făcut cândva parte dintr-un peisaj ceremonial mult mai vast.

Atunci când mormântul a fost construit, arheologii spun că probabil era acoperit de o movilă, însă din cauza putrezirii s-a prăbușit în timp. Movila a fost apoi reconstruită, cu o orientare ușor diferită, scrie Science Alert.

Deși arheologii spun că a doua structură este orientată spre o zonă între dealurile Skirrid și Garway, prima movilă ar fi fost orientată spre dealul Dorstone. În 2013, la dealul Dorstone au fost descoperite trei movile similare, care conțineau „sălile morților”, fiind construite în urmă cu 6.000 de ani.

„Piatra lui Arthur”, un monument megalitic de importanță internațională

Data, structura și orientarea „Pietrei lui Arthur” sugerează că aceste două situri de pe dealuri au fost strâns legate între ele. „Piatra lui Arthur” nu este singura structură de roci din Regatul Unit, însă este probabil cea mai cunoscută. Deși construirea monumentului ar fi necesitat un efort considerabil, aparențele sunt oarecum înșelătoare.

În loc ca pietrele să se suprapună unele peste altele, solul de sub piatra principală a fost săpat pentru a permite introducerea pietrelor de susținere. Ceea ce este vizibil astăzi este probabil doar o mică parte dintr-un monument mult mai vast.

„Deși Piatra lui Arthur este un monument megalitic emblematic de importanță internațională, originile sale au fost incerte până acum”, a spus Julian Thomas, arheolog la Universitatea din Manchester.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Legenda regelui Arthur, mit sau realitate?

Legendele pierdute ale lui Merlin şi ale regelui Arthur au fost descoperite în manuscrise misterioase

Mitul celebrului rege Arthur, zdruncinat din temelii. Descoperirea care rescrie istoria veche de secole

O noua descoperire arheologică ar putea desluşi misterul domniei regelui Arthur

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase