Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a fost Mihail Gorbaciov?

Test de cultură generală. Cine a fost Mihail Gorbaciov?

Publicat: 31.08.2022

Mihail Gorbaciov s-a născut la data de 2 martie 1931 în Privolye, regiunea Stavropol, URSS și a murit în data de 30 august 2022, la Moscova.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul președinte al Uniunii Sovietice și cel care a pus capăt Războiului Rece. Gorbaciov a studiat Dreptul la Universitatea de Stat din Moscova (1995), iar apoi a urcat în ierarhie până a ajuns membru cu drepturi depline în Biroul Politic (1980) și secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1985 – 1991).

Politicile de reformă extraordinare ale lui Gorbaciov, glasnost și perestroika, au fost împotrivite de birocrații partidului.

Mihail Gorbaciov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Așadar, pentru a le reduce din putere, Gorbaciov a schimbat Constituția Uniunii Sovietice în 1998 astfel încât să permită alegeri cu mai mulți candidați, iar apoi a eliminat monopolizarea puterii în partid în 1990.

Gorbaciov a cultivat relații prietenoase cu Statele Unite ale Americii, iar între 1989 și 1990 a susținut guvernele alese în mod democratic care au înlocuit regimurile comuniste din Europa de Est.

În 1990, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace. Problemele economice și politice ale Rusiei au dus la tentativa de lovitură de stat în 1991, orchestrată de conservatori, arată Britannica.

Gorbaciov a demisionat de la președinția Uniunii Sovietice în 1991

Făcând alianță cu președintele Boris Elțîn, Gorbaciov a demisionat din Partidul Comunist, a dizolvat Comitetul Centrul și a transferat puterile politice la republicile Uniunii Sovietice. Numeroase republici au format Comunitatea Statelor Independente sub conducerea lui Elțîn.

În data de 25 decembrie 1991, Gorbaciov a demisionat de la președinția Uniunii Sovietice, care a încetat să mai existe în aceeași zi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mihail Gorbaciov, fostul lider al URSS, a murit

Factorii care au dus la colapsul URSS, cândva cel mai mare stat din lume

Prietenia dintre Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan a dus la sfârşitul Războiului Rece

Ultima întâlnire dintre Ceauşescu şi Gorbaciov şi iritarea liderului sovietic faţă de omologul său român

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase