Home » Istorie » Picturi murale policrome din secolul al XVII-lea au fost găsite într-un castel de sare

Picturi murale policrome din secolul al XVII-lea au fost găsite într-un castel de sare

Picturi murale policrome din secolul al XVII-lea au fost găsite într-un castel de sare
Foto: Dariusz Kołakowski/ Muzeum Żup Krakowskich Wielczka
Publicat: 13.04.2022

Renovările la Saltworks Castle din Wieliczka, sudul Poloniei, au scos la iveală secțiuni supraviețuitoare de picturi murale policrome originale din secolul al XVII-lea pe pereții a cinci camere.

Castelul a fost cândva sediul Minei de sare Wieliczka, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO de 700 de ani, iar acum găzduiește Krakow Saltworks Museum, un muzeu dedicat istoriei sării și a minei.

Muzeul a fost supus unei renovări a încăperilor nefolosite anterior pentru a extinde facilitățile de expoziție ale castelului. Aceste picturi murale policrome au fost descoperite după ce au fost îndepărtate tencuială și vopsea vechi de 300 de ani.

O serie de picturi murale policrome de care nu a știut nimeni

Potrivit The History Blog, Picturile policrome includ motive florale și vegetale (buchete în vaze, coroane cu frunze), arabescuri și stema familiilor Vasa. Una dintre camere are o gamă deosebit de spectaculoasă de elemente arhitecturale trompe l’oeil (iluzii tridimensionale) în stil clasicist, cum ar fi coloane și arcade cu peisaje între ele.

Acestea au fost găsite la primul etaj al părții de est a castelului, care are încăperi care datează din secolul al XVI-lea. Directorii salinei au locuit acolo în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, dar nu existau înregistrări care să descrie decorarea pereților, așa că descoperirea unui număr mare de picturi cu culoare bine păstrată a fost o surpriză pentru restauratori.

Planul de a folosi camerele ca spațiu de expoziție temporară și permanentă va trebui acum să caute o modalitate de a prezenta comorile care au fost găsite chiar pe pereți.

Straturile ar putea fi extrase și mutate

„Straturile conservate, din perioade diferite, se împletesc; pe alocuri se păstrează doar în fragmente mici, iar în alte locuri fragmentele sunt mai mari”, a subliniat conservatorul.

„Plănuim să expunem toate straturile pentru a le arăta ca făcând parte din istoria acestui obiectiv. Dacă apar astfel de posibilități și se ia o astfel de decizie, putem scoate unele dintre straturile exterioare, acest lucru se numește transfer, transfer pe un nou substrat, și le putem afișa într-o altă parte a castelului, oriunde ne va permite spațiul disponibil de expunere”, a explicat Chojkowski.

Metoda de „delaminare” permite reconstrucția unei zone mai mari de policromii anterioare. „Faptul că una dintre ele este mai nouă nu înseamnă că are o valoare mai mică, pentru că poate fi mult mai interesantă. Pentru noi, îndepărtarea parțială sau transferul straturilor pe un nou substrat este atât de importantă încât probabil există tencuieli chiar și mai vechi aici. Dar e greu de spus dacă există și vreun strat policrom acolo”, a spus conservatorul.

Vă recomandăm să citiți și:

În urmă cu două secole era descoperită, din greşeală, una dintre cele mai mari comori arheologice ale lumii

Arta mexicană clasică a rezistat trecerii timpului cu ajutorul unui ingredient secret

Caietele lui Charles Darwin, furate din Biblioteca Universității Cambridge, au fost în sfârșit returnate

Turnul Clifford, care găzduiește toaleta lui Henric al III-lea, a fost restaurat și poate fi vizitat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase