Home » Istorie » H.P. Lovecraft, titanul terorii

H.P. Lovecraft, titanul terorii

Publicat: 23.10.2022

H.P. Lovecraft (1890-1937) este considerat a fi unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii fantastice de la începutul secolului XX.

Deși opera lui include doar trei mini romane și aproximativ 60 de povestiri, stilul său a generat sub-genul numit „horror lovecraftian” și i-a influențat pe mulți autori care l-au precedat inspirând, în același timp, și producătorii de filme.

Opera lui Lovecraft este reprezentată de lumi înspăimântătoare, este populată de creaturi hidoase cu trăsături supra-naturale, cu elemente pre-umane și extraterestre, desfășurate, de obicei, în ruralul New England. Conform concepției lui Lovecraft, omul are o poziție nesemnificativă în univers, idee reflectată în cărțile și povestirile sale prin tendința de a nu se concentra asupra caracterizării oamenilor. Textele lui sunt viscerale, iar elementele clasice folosite în alte opere reprezentative genului de groază – sângele, cadavrele, oasele – lipsesc, fiind prezente însă, diverse substanțe „semi-gelatinoase”. Personajele lui Lovecraft sunt de regulă persoane izolate, de multe ori neputincioase și disperate sau vulnerabile în fața forțelor răului, sunt confuze, neînțelegând ceea ce se întâmplă în jurul lor, sunt incapabile să facă față, mai ales psihic, realităților derutante cu care intră în contact, adevărurile de care se izbesc îi destabilizează și îi înnebunesc.

Adolescent deprimat

H.P. Lovecraft s-a născut într-o familie în mijlocul căreia armonia nu era neapărat elementul de bază. Ambii părinți au suferit de probleme mintale, tatăl a murit când H.P. (Howard Phillips) avea doar 8 ani, iar mama lui a fost internată într-un sanatoriu. După moartea bunicului matern, Whipple Van Burren Phillips (o persoană de care scriitorul fusese foarte atașat), H.P. a suferit căderi nervoase care aproape-l împinseseră spre sinucidere. A reușit totuși să-și revină și să se reechilibreze din momentul în care s-a refugiat în lectură, dragostea pentru citit fiindu-i, de altfel, insuflată de bunicul Whipple care-l încuraja deseori în această direcție aducându-I cărți precum 1001 de nopți și versiuni pentru copii ale Iliadei și Odiseei. Tot bunicul său a fost și acela care i-a stârnit imaginația pentru lucruri stranii, prin povestirile gotice pe care i le spunea. Autorul care l-a inspirat și pe care H.P. l-a iubit cel mai mult a fost Edgar Allan Poe.

Poreclit „Grotescul”

Lovecraft era o persoană destul de solitară care rareori ieșea în public în timpul zilei, părăsind casa doar după apusul soarelui. Stătea treaz până târziu în noapte, timp în care, citea, scria și studia despre chimie și astronomie, științele care-l pasionau de mic. În mod obișnuit, dormea până târziu, iar acest stil de viață ajunsese să se reflecte și în felul în care arăta. Era palid și foarte slab.

În copilărie, mama lui îl poreclise „grotesc” și îi sugera să stea ascuns în casă pentru ca oamenii să nu-l vadă. „Sunt în esență un reclus care va avea foarte puțin de-a face cu oamenii oriunde s-ar afla. Cred că cei mai mulți oameni mă fac să mă simt nervos și agitat – și probabil doar printr-o întâmplare fericită, ceva greu de crezut că se va întâmpla totuși, sș putea vreodată să dau peste oameni care nu ar face-o”.

Prieten cu Houdini

În 1924, editorul revistei Weird Tales (o revistă newyorkeză de literatură de consum) i-a cerut lui Lovecraft să scrie un text despre iluzionistul american de origine maghiară Harry Houdini. Relatarea lui Houdini despre cum a fost răpit de un ghid egiptean i s-a părut o porcărie dar a acceptat până la urmă să scrie povestea „Under the Pyramids” care a fost publicată în același an, spre marea încântare a lui Houdini, care-i devenise prieten și care îl promova ori de câte ori avea ocazia.

A scris 100.000 de scrisori

Se spune despre Lovecraft că obișnuia să scrie foarte des scrisori prietenilor, rudelor și scriitorilor amatori, numărul acestor scrisori, dacă a fost corect estimat, depășint 100.000, un record care l-ar plasa pe locul doi, în ceea ce privește această performanță, după scriitorul francez Voltaire. Cei mai frecvenți corespondenți ai săi au fost scriitorii Robert Bloch (autorul cărții Psycho), Henry Kuttner (The Dark World), Robert E Howard (Conan the Barbarian) și poetul Samuel Loveman.

Vizitat în somn de monștri

Lovecraft suferea de parasomnii (toate anomaliile care apar în timpul somnului, tulburări de somn care implică niște comportamente, emoții, percepții și vise care se manifestă între fazele somnului).

În somn, pe H.P. îl vizitau niște creaturi ciudate pe care, mai târziu, le-a introdus în scrierile sale și le-a descris ca fiind un fel de umanoizi subțiri, negri și fără chip care își torturează victimele gâdilându-le.

Fobiile lui Lovecraft

În conformitate cu stilul său scriitoricesc și personajele sale… altfel, în viața de zi cu zi Lovecraft avea tot felul de temeri. De exemplu, îi era frică de nevertebrate (de tot ceea ce ținea de viața marină, în general), de temperaturile sub zero grade, de oamenii grași și de cei aparținând altor rase, de mahalale, de instrumentele de percuție, de peșteri și de pivnițe, de bătrânețe (din păcate, a murit foarte tânăr, la 46 de ani), de…arhitecturile monumentale, de întinderile mari de timp, de zonele deșertice, de câini și șobolani, de ciuperci și mucegai, de experimente medicale, vise, texturile gelatinoase, de culoarea gri, de cărți vechi, ceață, gaze, șoapte, șuierat și, probabil, o listă cu lucrurile care nu l-au speriat ar fi mai scurtă și mai ușor de realizat.

Cancer și malnutriție

În 1936, Lovecraft a fost diagnosticat cu cancer la intestinul subțire. În acea perioadă, H.P. locuia cu o mătușă a lui, într-o locuință destul de modestă, situația lor financiară fiind precară. În ultimele sale zile de viață Lovecraft suferea de malnutriție și s-a chinuit cumplit din cauza durerilor cauzate de cancer. S-a stins din viață la 15 martie 1937, la vârsta de 46 de ani.

Printre operele sale se numără „The tomb”, „Dagon”, „The Case of Charles Dexter Ward”, „At the Mountain of Madness”, „The call of Cthulhu”, „The dream-quest of unknown kadath”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/H-P-Lovecraft

https://www.mhpbooks.com/what-h-p-lovecraft-was-afraid-of/

https://www.theguardian.com/books/2014/aug/20/ten-things-you-should-know-about-hp-lovecraft

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

George Orwell: „În general, oamenii vor să fie buni, dar nu prea buni și nu chiar tot timpul”

Mark Twain, „ciudatul fără rost” care s-a născut odată cu apariția cometei Halley

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase