Home » Istorie » George Orwell: „În general, oamenii vor să fie buni, dar nu prea buni și nu chiar tot timpul”

George Orwell: „În general, oamenii vor să fie buni, dar nu prea buni și nu chiar tot timpul”

Publicat: 21.10.2022

Scriitorul englez George Orwell (1903 – 1950), născut Eric Arthur Blair, autorul faimoaselor romane de satiră în care atacă totalitarismul „Ferma animalelor”(1945)  și „O mie nouă sute optzeci și patru” (1949) a avut în timpul scurtei sale vieți (a murit la 46 de ani) mai multe profesii.

A fost editorialist, director editorial, reporter și comentator la radio BBC. Cartea „Ferma Animalelor”, o nuvelă distopică și o alegorie a Rusiei sovietice, în care figurile lui Stalin şi Troţki sunt prezentate caricatural ca fiind porci rivali, a fost aleasă de revista Time una dintre cele mai bune 100 de romane ale secolului XX.

Cartea s-a vândut în peste 11 milioane de exemplare, până în prezent. Romanul „1984”, o critică dură la adresa statelor totalitare, este de asemenea unul dintre cele mai bune romane englezești prin intermediul căruia George Orwell a introdus diverși termeni ce au fost preluați în cultura contemporană („fratele cel mare/Big Brother”, „dubla gândire”, „poliția gândirii”).

Din 1949, an în care a ieșit pe piață prima ediție, romanul a fost retipărit de 26 de ori.

Bun la farse

Născut pe 25 iunie 1903 în India, Orwell aproape că disprețuia în copilărie orice instituție școlară pe care trebuia să o frecventeze, fiind chiar exmatriculat, la un moment dat. Multe dintre biografiile care-i sunt dedicate vorbesc despre glumele deșănțate pe care le făcea Orwell și care i-au pricinuit, deseori, tot felul de probleme, nefiind gustate și înțelese chiar de oricine.

Și cum ar putea cineva să se amuze pe seama unei glume cum ar fi aceasta, de exemplu. Să trimiți pachet un șobolan mort chiar inspectorului orașului în care locuiești. Cu asta se ocupa elevul Orwell, printre altele. Altele fiind cântece persiflatoare la adresa directorului școlii sau răspunsuri false la anunțurile date în ziare. Un copil năstrușnic, am spune, care se pare că știa foarte bine cum să se distreze și cum să țină plictiseala la respect.

Și-a provocat arestarea

Dornic de adrenalină dar mai ales un autentic documentator al subiectelor ce urmau a fi incluse în operele sale, în timp ce se afla la Paris și Londra și investiga unele din cele mai sărace zone ale celor două orașe, Orwell s-a îmbătat până peste măsură și a provocat scene stradale astfel încât să fie sigur că va fi arestat și că va ajunge la închisoare.

Ceea ce s-a și întâmplat. Orwell a fost închis 48 de ore, experiență pe care a folosit-o din plin, mai apoi, ca sursă de inspirație atunci când a scris „Down and Out in Paris and London”.

Poliglot

Încă de la o vârstă fragedă, Orwell era pasionat de limbile străine. A început cu franceza apoi, în perioada în care a trăit în India și a lucrat pentru Poliția Imperială Indiana, a învățat singur limba birmană, și a învățat-o atât de bine încât ajunsese să fie fluent și, astfel, capabil să intre în orice fel de conversații cu localnicii, indiferent de dialectele pe care aceștia le vorbeau.

În timp, a învățat și greaca, spaniola, latina și germana.

Corespondent de război

În 1936, Orwell a plecat în Spania pentru a fi martor și corespondent al Războiului Civil Spaniol. La scurt timp după sosirea sa acolo, s-a alăturat ca voluntar al Diviziei Lenin din Barcelona (condusă de Partidul Muncitorilor de Unitate Marxistă), experimentând euforia revoluționară, condițiile de trai și viața mizeră din tranșee, asta până în momentul în care a fost grav rănit la gât.

Nu mult după producerea acestui incident, George Orwell a părăsit Spania, evitând astfel să fie arestat după ce organizația din care făcea parte fusese scoasă în afara legii de către staliniști, iar el acuzat de trădare.

Expresiile pe care le-a inventat

Este binecunoscut faptul că operele sale „1984” și „Ferma Animalelor” au reprezentat o mare sursă de inspirație pentru generații de scriitori, unele dintre cuvintele, noțiunile folosite în „1984” intrând în limbajul comun la nivel mondial. Cea mai cunoscută expresie împrumutată de la Orwell este „războiul rece”, care a fost utilizată pentru prima dată de el în eseul „You and the atom bomb” publicat în 1945 și pe care l-a scris la scurt timp după bombardarea Japoniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alte exprimări introduse de Orwell în cultura contemporană mai sunt și „Fratele cel mare” (Big Brother), „Poliția gândirii”, „2 plus 2 egal 5”. În ceea ce privește operele sale, Orwell și-a început cariera în această direcție scriind articole pentru ziare.

În 1933 a publicat prima sa carte, „Down and Out in Paris and London”, care este o relatare comică a anilor în care a trăit în sărăcie autoimpusă în Franța și în Anglia. Au urmat romanele „Burmese Days”, „A Clergyman’s daughter”, „Keep the Aspidistra Flying”, „Homage to Catalonia”, în care și-a descris experiențele din timpul Războiului Civil Spaniol, „Coming up for air”, „Ferma Animalelor”(care la scurt timp de la publicare devenise cea mai populară carte din Marea Britanie) și, ultimul său roman, „1984”.

George Orwell a murit la data de 21 ianuarie 1950, la Londra, din cauza tuberculozei.

„Animale din Anglia şi Scoţia,
Din toate ţările, de sub mulţi sori,
Eu vă vorbesc, şi mare mi-e emoţia,
Despre anii de aur viitori.

Mai devreme-ori mai târziu, în ceasul sfânt,
Când Omul-Tiran fi-va răsturnat,
În acea zi al Angliei mănos pământ
De animale doar va fi călcat.

Belciugele atunci vor cădea în zeci,
Nimeni şa-n spate nu-şi va mai propti,
Zăbale, pinteni vor rugini pe veci,
Biciuri crunte nicicând vor mai plesni.

Comori ce nu intră-n a minţii sferă,
Grâu şi orz, fân, ovăz, noi vom stăpâni,
Trifoi, fasole, sfeclă furajeră,
Fi-vor ale noastre-n acea zi.

Câmpurile Angliei vor luci-n senin,
Apele ei vor fi mai curate,
Şi vânturile vor adia mai lin,
În ziua când fi-va libertate.

Noi trebuie să muncim pentru-acea zi,
Toţi-un trup, vaci, cai, gâşte şi curcani,
Chiar de murim înainte de-a o şti,
Pentru-a fi liberi să trudim mulţi ani.

Animale din Anglia şi Scoţia,
Din toate ţările, de sub mulţi sori,
Eu vă vorbesc, şi mare mi-e emoţia,
Despre anii de aur viitori.” (Poezie publicată în Ferma Animalelor, 1945)

Surse:

https://bookanalysis.com/george-orwell/facts/

https://www.britannica.com/biography/George-Orwell

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ferma Animalelor”, unul dintre cele mai importante romane ale lui Orwell

Președintele Microsoft: Așteptați-vă la „un viitor orwellian” dacă nu adoptăm legi pentru a controla inteligența artificială

British Council şi-a cerut scuze pentru respingerea unui eseu al lui George Orwell acum 70 de ani

Aldous Huxley, unul dintre cei mai proeminenți intelectuali ai secolului XX

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase