Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit fragmente pierdute din catalogul stelar al lui Hipparchus

Cercetătorii au descoperit fragmente pierdute din catalogul stelar al lui Hipparchus

Cercetătorii au descoperit fragmente pierdute din catalogul stelar al lui Hipparchus
Credit foto: Peter Malik via EurekAlert
Publicat: 27.10.2022

Cercetătorii de la CNRS, Universitatea Sorbona și Tyndale House (afiliată la Universitatea din Cambridge) au descoperit fragmente din Catalogul stelar Hipparchus, alcătuit de astronomul grec Hiparh (sau Hipparchus) în secolul al II-lea î.Hr.

Catalogul stelar a fost scris între 170 și 120 î.Hr. de către astronomul grec Hipparchus și reprezintă cea mai veche încercare cunoscută de a determina poziția exactă a stelelor fixe prin asocierea acestora cu coordonate numerice, scrie HeritageDaily.

Textele, care au fost șterse în perioada medievală pentru a putea fi refolosite paginile, au fost dezvăluite cu ajutorul tehnologiilor de imagistică multispectrală.

Până acum, acest text era cunoscut doar prin intermediul scrierilor lui Claudius Ptolemeu, un alt astronom antic care și-a compus propriul catalog la aproape 400 de ani după Hipparchus.

Cea mai veche încercare cunoscută de a determina poziția exactă a stelelor

Cercetătorii de la CNRS/ Universitatea Sorbona și colegul lor britanic de la Tyndale House din Cambridge au identificat patru constelații din Catalogul stelar al lui Hipparchus în Codex Climaci Rescriptus1 – o carte alcătuită din pergamente care au fost șterse și apoi rescrise pe ele, cunoscută și sub numele de palimpsest.

În trecut, acest Codex conținea un poem astronomic în greaca veche și elemente de comentariu al poemului.

Acest text palimpsest, șters în epoca medievală, a fost dezvăluit cu ajutorul imagisticii multispectrale de către echipe de la Early Manuscripts Electronic Library, Lazarus Project și Rochester Institute of Technology.

Cele mai vechi fragmente cunoscute până în prezent

Fragmentele sunt cele mai vechi cunoscute până în prezent și infirmă o credință larg răspândită conform căreia Catalogul stelar al lui Claudius Ptolemeu ar fi doar o „copie” a lui Hipparchus, deoarece observațiile celor patru constelații sunt diferite.

În plus, datele lui Hipparchus sunt verificate la cel mai mic grad, ceea ce ar face ca al său catalog să fie mult mai precis decât cel al lui Ptolemeu, chiar dacă a fost compus cu câteva secole mai devreme.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Materia ejectată de stelele neutronice care se ciocnesc ar fi depășit viteza luminii

Galaxia noastră s-ar putea evapora pe măsură ce stelele dispar din Calea Lactee

Ce s-a întâmplat cu lumina stelei Betelgeuse în 2019? Astronomii au elucidat misterul

Descoperire spectaculoasă despre găurile negre. Cum sfâșie mii de stele pentru a-și alimenta creșterea?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase