Home » Știință » Ce s-a întâmplat cu lumina stelei Betelgeuse în 2019? Astronomii au elucidat misterul

Ce s-a întâmplat cu lumina stelei Betelgeuse în 2019? Astronomii au elucidat misterul

Credit foto: NASA, ESA, E. Wheatley (STScI)
Publicat: 15.08.2022

Steaua Betelgeuse și-a pierdut din luminozitate în 2019. Acum, o nouă analiză dezvăluie ce s-a întâmplat. Betelgeuse a trecut printr-o erupție și încă se recuperează.

Steaua supergigant, aflată la 530 de ani-lumină de Pământ, se numără printre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții, făcând parte din constelația Orion (sau Vânătorul).

Totodată, steaua are o vârstă înaintată. Betelgeuse se apropie de sfârșitul vieții sale stelare și va exploda în cele din urmă într-o supernova care va fi vizibilă de pe Terra, deși vor mai trece încă 100.000 de ani până atunci.

La finalul anului 2019, lumina sa a început să scadă. Până în februarie 2020, Betelgeuse pierduse două treimi din luminozitatea sa, așa cum poate fi observată de pe planeta noastră.

„Betelgeuse continuă să se comporte ciudat”

Oamenii de știință care studiau strălucirea ciudată au ajuns la concluzia că steaua nu era pe cale să devină supernova. De fapt, un nor uriaș de praf obstrucționa o parte din lumina stelei.

Acum, cercetătorii care folosesc Telescopul Spațial Hubble au dezvăluit că acest nor de praf a fost rezultatul unei ejecții enorme de pe suprafața stelei. O coloană de peste 1,6 milioane de kilometri s-ar fi ridicat din interiorul stelei, producând echivalentul unui cutremur stelar, un șoc ce a smuls o bucată din suprafața stelei de 400 de milioane de ori mai mare decât cele observate de obicei în timpul ejecțiilor de masă coronală ale Soarelui, a explicat echipa.

Studiul a fost publicat în baza de date pre-print arXiv și acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal.

„Betelgeuse continuă să se comporte ciudat. Interiorul este oarecum săltăreț”, a spus Andrea Dupree, autor al studiului și director adjunct al Centrului Harvard & Smithsonian pentru Astrofizică.

Acesta este teritoriu neexplorat în știința stelelor, a adăugat Dupree, potrivit Science Alert.

„Urmărim evoluția stelară în timp real”

„Nu am văzut niciodată o ejecție uriașă de masă de pe suprafața unei stele. Se întâmplă ceva ce noi nu înțelegem pe deplin. Este un fenomen complet nouă pe care noi îl putem observa direct. Urmărim evoluția stelară în timp real”, a explicat Dupree.

Noile cercetări au inclus informații de la o varietate de observatoare stelare, cum ar fi Observatorul Robotic STELLA din Insulele Canare, Spania, dar și nava STEREO-A de la NASA care orbitează Terra.

Erupția a rupt o bucată din atmosfera inferioară a stelei, fotosfera, lăsând în urmă un punct rece care a fost mai apoi astupat de norul de praf creat în urma erupției. Bucata din fotosfera a fost de câteva ori mai mare decât masa Lunii Pământului, potrivit unui comunicat al NASA.

Punctul rece și norul de praf explică de ce lumina lui Betelgeuse s-a diminuat, iar steaua încă resimte reverberațiile, au descoperit cercetătorii.

Sfârșitul lui Betelgeuse va putea fi văzut de pe Pământ

Înainte de erupție, Betelgeuse „pulsa”, reducând și crescând luminozitatea într-un ciclu de 400 de zile. Ciclul acela a dispărut acum, cel puțin temporar.

Atmosfera exterioară a stelei ar fi revenit la normal, însă suprafața lui Betelgeuse continuă să „tremure ca jeleul”, potrivit NASA.

Erupția nu dovedește că Betelgeuse va deveni supernova prea curând, au spus oamenii de știință, însă evenimentul arată cum își pierd masa stelele bătrâne.

Dacă Betelgeuse va sfârși în cele din urmă într-o explozie stelară, lumina va fi vizibilă în timpul zilei de pe Pământ, însă steaua este mult prea departe pentru a avea alte efecte asupra planetei noastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Betelgeuse pe steroizi” dezvăluie modul în care mor stelele masive rare din galaxia noastră

Misterul din jurul întunecării stelei Betelgeuse a fost rezolvat

Petele solare au redus luminozitatea stelei Betelgeuse 

Astronomii anunţă că Betelgeuse, a doua stea din constelaţia Orion, nu se transformă, încă, într-o supernovă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase