Home » Istorie » Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre
Foto: State Office for the Preservation of Monuments in the RPS / Yvonne Mühleis
Publicat: 26.08.2022

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic au fost descoperite în Tuttlingen, în sud-vestul Germaniei, lângă Dolina Dunării.

O săpătură arheologică preventivă la locul unui bazin planificat de retenție a apei pluviale a scos la iveală un mormânt din epoca de piatră al culturii ceramicii cordate, care conținea bunuri funerare, printre care o oală caracteristică tipului care a dat numele culturii, și zeci de morminte din timpul Migrației popoarelor (cca. 375-568 d.Hr.) care conțin arme și bijuterii.

Doar un singur mormânt neolitic a fost găsit până acum (mormintele culturii ceramicii cordate sunt rare în sud-vestul Germaniei), dar arheologii au descoperit rămășițele unei așezări preistorice. Mormântul conținea un pahar decorat la gât prin înfășurarea unei frânghii în jurul lui atunci când lutul era încă umed, pentru a crea un efect de gropițe.

Ce conțin aceste morminte din timpul Migrației popoarelor?

Mormântul conținea, de asemenea, un topor de piatră cu o gaură netedă în mijloc, unde a fost montat cândva mânerul, și o lamă de silex. Mormântul culturii ceramicii cordate datează din mileniul III î.Hr, scrie The History Blog.

Cimitirul din timpul invaziilor barbare este mare, cu aproximativ 140 de morminte, iar multe dintre ele conțin artefacte impresionante.

Aceasta a fost o perioadă de mișcare în masă a oamenilor în toată Europa, ca urmare a prăbușirii puterii romane. Barbarii călătoreau de obicei în triburi de aproximativ 10.000-20.000 de persoane, conduse de un lord războinic, până când găseau un loc în care doreau să se stabilească. Cimitirul datează din perioada târzie a Migrației.

morminte din timpul Migrației popoarelor
Foto: State Office for the Preservation of Monuments in the RPS / Yvonne Mühleis

Descoperiri speciale

„Majoritatea înmormântărilor conțin bunuri funerare cum ar fi arme (de exemplu săbii, lănci, scuturi) și bijuterii (cum ar fi mărgele de sticlă, cercei, curele sau pandantive pentru curea)”, a declarat Dr. Andreas Haasis-Berner.

Pieptenii din os și un pahar de băut sunt descoperiri speciale. Pe baza acestor bunuri funerare, locul de înmormântare poate fi datat în secolul al VI-lea.

Vă recomandăm să citiți și:

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

Arheologii au descoperit o criptă mayașă care conține urme ale unor jocuri rituale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase