Home » Istorie » Oasele umane, folosite ca bijuterii preistorice. Ce au descoperit arheologii în 177 de morminte?

Oasele umane, folosite ca bijuterii preistorice. Ce au descoperit arheologii în 177 de morminte?

Publicat: 08.07.2022

Bijuteriile au fost descoperite pentru prima dată în anii 1930 pe insula Yuzhniy Oleniy Ostrov de pe lacul Onega, Rusia. Săpăturile de atunci au descoperit 177 de morminte care conțineau o concentrație de pandantive din dinți de animale și sculpturi în miniatură, reprezentând elanul eurasiatic, castorul și ursul brun.

Un proiect de cercetare de la Universitatea din Helsinki a investigat semnificația animalelor în culturile din Epoca de Piatră, pe baza bunurilor funerare îngropate în morminte preistorice.

În cadrul studiului publicat în Journal of Archaeological Science, mostre de pandantive din os au fost trimise la centrul de cercetare BioArCh de la Universitatea din York pentru a efectua o analiză de spectrometrie de masă (ZooMS). Tehnica identifică speciile din peptide, sau aminoacizi, extrase din proteinele conținute în mostre extrem de mici de os.

Rezultatele au arătat că 12 din cele 37 de probe erau umane, în timp ce restul proveneau în principal din oase de elan și de la o bovină.

177 de morminte care conțin o concentrație de pandantive din dinți de animale și sculpturi 

Oasele umane provin din trei morminte, dintre care unul conținea două persoane decedate.

Din conexiunile etnografice, utilizarea oaselor umane ca materie primă pentru obiecte este cunoscută în părți din Asia și America de Sud, unde se încerca adesea să se înjosească părți ale corpului dușmanilor prin prelucrarea lor în obiecte. În același timp, părțile de corp ale membrilor familiei erau purtate din respect sau atașament, de exemplu, după ce erau prelucrate în pandantive.

De obicei, utilizarea osului uman ca materie primă este asociată cu canibalismul, deoarece pe oase există adesea urme de îndepărtare a cărnii. Cu toate acestea, raritatea dovezilor incontestabile face dificilă verificarea canibalismului pe baza descoperirilor arheologice, scrie Heritage Daily.

Viziunea despre lume a popoarelor indigene

„Suprafața pandantivelor din oase pe care le-am cercetat este atât de uzată încât nu se pot distinge eventualele urme de tăiere, ceea ce înseamnă că nu avem niciun motiv să suspectăm canibalismul pe baza descoperirilor din Yuzhniy Oleniy Ostrov”, a explicat profesorul asociat Kristiina Mannermaa.

„Faptul că utilizarea oaselor umane nu a fost subliniată în niciun fel și că obiectele sunt imposibil de distins și similare cu obiectele realizate din oase de animale poate indica întrepătrunderea dintre animale și oameni în viziunea lumii din Epoca de Piatră”, spune Mannermaa.

„Folosirea oaselor de animale și de oameni împreună în același ornament sau îmbrăcăminte ar fi simbolizat capacitatea oamenilor de a se transforma în animale în mintea lor, în plus față de care credeau că animalele pot lua formă umană. Știm că o astfel de estompare a formelor și a granițelor a făcut și încă mai face parte din viziunea despre lume a popoarelor indigene.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tezaur spectaculos de peste 1.600 de bijuterii din aur și argint, provenite de la executări silite, scos la licitație

Rămășițele unei femei împodobite cu bijuterii rare, descoperite în „Valea Regilor din Siberia”

Un tezaur de bijuterii, descoperit într-un mormânt din Coreea

Una dintre ultimele bijuterii făcute de către neanderthalieni a fost descoperită în Spania

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase