Home » Istorie » O nouă specie de pterozaur a fost descoperită în Africa. De ce este specială?

O nouă specie de pterozaur a fost descoperită în Africa. De ce este specială?

O nouă specie de pterozaur a fost descoperită în Africa. De ce este specială?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.11.2022

Cu aripi de aproape 4 metri, o nouă specie de pterozauri a fost identificată pe coasta atlantică a Angolei.

O echipă internațională, inclusiv doi paleontologi vertebrați de la SMU, a numit noul gen și noua specie Epapatelo otyikokolo. Această reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor a fost descoperită în aceeași regiune din Angola ca și fosilele unor animale marine mari expuse în prezent la Muzeul Național de Istorie Naturală al Smithsonian.

Fosilele de pterozaur care datează din Cretacicul târziu sunt extrem de rare în Africa subsahariană, a declarat Michael J. Polcyn, membru al echipei, cercetător asociat în cadrul Departamentului Huffington de Științe ale Pământului și cercetător senior, ISEM la SMU (Southern Methodist University).

,,Această nouă descoperire ne oferă o înțelegere mult mai bună a rolului ecologic al creaturilor care zburau deasupra valurilor din Bentiaba, pe coasta de vest a Africii, în urmă cu aproximativ 71,5 milioane de ani”, a declarat Polcyn.

Fosilele de pterozaur, extrem de rare în Africa

Renumitul paleontolog Louis L. Jacobs, profesor emerit de științe ale pământului la SMU și președinte al ISEM, un institut interdisciplinar al universității, a colaborat, de asemenea, la această cercetare. Descoperirile echipei au fost publicate în revista Diversity.

Se crede că Epapatelo otyikokolo a fost un pterozaur mâncător de pești care se comporta în mod similar cu marile păsări marine din zilele noastre.

,,Probabil că își petreceau timpul zburând deasupra mediilor de apă deschisă și scufundându-se pentru a se hrăni, așa cum fac astăzi gâștele de mare și pelicanii bruni”, a spus Jacobs.

,,Epapatelo otyikokolo nu era un animal mic, iar anvergura aripilor sale era de aproximativ 4,8 m”.

Dar fosilele descoperite de la realizarea studiului sugerează că unele dintre speciile de pterozauri nou identificate ar fi putut fi creaturi chiar mai mari, a spus Polcyn.

Pterozaurii erau creaturi impresionante

Numele de gen ,,Epapatelo” este traducerea cuvântului din dialectul angolez Nhaneca care înseamnă ,,aripă”, iar numele speciei ,,otyikokolo” este traducerea cuvântului ,,șopârlă”. Poporul Nhaneca sau Nyaneka este un grup indigen din provincia Namibe din Angola, regiunea în care au fost găsite fosilele.

Această echipă internațională a descoperit și a colectat cele paisprezece oase de la Epapatelo otyikokolo din Bentiaba, Angola, începând cu anul 2005.

Multe dintre aceste fosile sunt expuse în prezent la Muzeul Național de Istorie Naturală al Smithsonian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dinozaurii mumificați sunt surprinzător de comuni și acum știm de ce

Impactul care a ucis dinozaurii a declanșat un „mega-cutremur” pe Terra

Cum arăta reptila preistorică ce a trăit odată cu dinozaurii?

Ce a ucis dinozaurii și alte forme de viață de pe Pământ?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase