Home » Istorie » Arheologii au descoperit cel mai vechi mormânt egiptean, orientat spre solstițiul de iarnă

Arheologii au descoperit cel mai vechi mormânt egiptean, orientat spre solstițiul de iarnă

Publicat: 28.11.2022

O echipă de arheologi de la Universitatea din Malaga (UMA) și de la Universitatea din Jaen (UJA), a dezvăluit cel mai vechi mormânt din Egiptul Antic orientat spre solstițiul de iarnă.

Mormântul (denumit nr. 33) este situat în necropola din Qubbet el-Hawa, un sit care se afl[ pe malul vestic al Nilului, vizavi de orașul Aswan.

În trecut, Qubbet el-Hawa a fost un loc extrem de important. El a servit drept loc de odihnă pentru nobili și preoți din regatele vechi și mijlocii ale Egiptului antic.

Arheologii au identificat un mormânt care era orientat spre răsăritul soarelui la solstițiul de iarnă, scăldând interiorul în lumină. Acesta era destinat să adăpostească statuia unui guvernator din orașul Elefantina.

Ce adăpostea, de fapt, mormântul scos la lumină?

Mormântul a fost excavat pentru prima dată între anii 2008 și 2018 și se crede că este locul de înmormântare al guvernatorului Heqaib-ankh, care a trăit în timpul dinastiei a XII-a, în jurul anului 1830 î.Hr.

Studiile realizate de UMA cu ajutorul Dialux Evo, un software care poate reproduce poziția soarelui în raport cu orizontul în antichitate, sugerează că egiptenii erau capabili să calculeze poziția stelei Pământului și orientarea razelor sale pentru a-și proiecta monumentele, scrie HeritageDaily.

Mormântul a fost excavat pentru prima dată între 2008 și 2018

Potrivit unui articol publicat în revista științifică Mediterranean Archaeology and Archaeometry, calcularea orientării capelei funerare și a locației statuii guvernatorului se făcea cu ajutorul unui stâlp de un metru lungime de două cuburi, un pătrat și niște veșminte.

,,Mormântul a înregistrat perfect întregul ciclu solar, legat de ideea de renaștere. În timp ce solstițiul de iarnă însemna începutul victoriei luminii solare asupra întunericului, solstițiul de vară coincidea, în general, cu începutul inundațiilor anuale ale Nilului, prin urmare ambele evenimente aveau un simbolism important legat de învierea guvernatorului decedat”, a explicat un cercetător de la Universitatea din Malaga.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit un tunel antic, care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei

Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice

Arheologii au descoperit locul unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Mormântul lui Tutankhamon ar putea ascunde o ușă spre locul de veci al lui Nefertiti

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase