Home » Istorie » Arheologii au descoperit dovezi ale unui oraș mayaș pierdut. Ce mistere ascunde?

Arheologii au descoperit dovezi ale unui oraș mayaș pierdut. Ce mistere ascunde?

Arheologii au descoperit dovezi ale unui oraș mayaș pierdut. Ce mistere ascunde?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.11.2022

O echipă de arheologi de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) a descoperit dovezi ale fostului oraș mayaș Oxkutzcab, cunoscut și sub numele de Ooxputcaj, situat în actualul municipiu Oxkutzcab din statul mexican Yucatán.

Oxkutzcab a fost un oraș mayaș precolumbian, care a devenit o capitală regională condusă de familia Tutul Xiu după căderea orașului Mayapán în anii 1440 d.Hr.

Deși familia Xiu a colaborat cu spaniolii, orașul și templele sale au fost demolate. Astfel, acestea nu au fost slavate, iar dispariția lor a făcut loc, în cele din urmă, unui oraș colonial spaniol, în anul 1550 d.Hr. în urma cuceririi spaniole a Yucatanului.

Orașul și templele, demolate pentru a face loc unui oraș colonial spaniol

În centrul acestui oraș cucerit, spaniolii au construit Parroquia de San Francisco de Asis, o mare biserică franciscană pe locul unde s-ar putea să se fi aflat unul dintre templele mayașe anterioare.

Puține dovezi ale Oxkutzcab-ului precolumbian supraviețuiesc în zilele noastre. Cele mai multe au fost pierdute de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în cadrul municipalității mai largi există câteva mici ruine mayaș. Acestea se găsesc, în special,  în pădurile din jur.

Arheologii INAH, conduși de Pedro Xuluc Balam și Tomás Gallareta Negrón, au lucrat în colaborare cu Consiliul Local Oxkutzcab. Aceștia făceau săpături în parcul central, când au făcut descoperirea.

Puține dovezi ale Oxkutzcab-ului precolumbian supraviețuiesc astăzi

Astfel, echipa de arheologi a descoperit ceramică mayașă, mostre de oase și fragmente de elemente arhitecturale decorate.

Acestea datează de aproape 1.000 de ani, din perioada postclasică.

Unele dintre fragmentele de piatră descoperite, înfățișează figuri mayașe importante, posibil zei sau elite mayașe, și au fost date în grija INAH pentru a efectua studii suplimentare pe acestea.

Echipa a găsit, de asemenea, sticlă și porțelan, care reprezintă întrepătrunderea dintre dezvoltarea orașului Oxkutzcab și cea a orașului colonial care a urmat, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase