Home » Istorie » Misterul supraviețuitorilor naufragiului navei Dragonul Auriu, la un pas de a fi rezolvat

Misterul supraviețuitorilor naufragiului navei Dragonul Auriu, la un pas de a fi rezolvat

Misterul supraviețuitorilor naufragiului navei Dragonul Auriu, la un pas de a fi rezolvat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.12.2022

Detectorii de metale au descoperit bucăți de bile de muschetă, despre care se crede că au fost aduse la țărm de supraviețuitorii vasului cu comori din secolul al XVII-lea, Gilt Dragon (Dragonul Auriu) , care s-a scufundat în largul coastei vestice a Australiei.

Nava de 41,8 metri a fost construită în 1653 de către Compania Olandeză a Indiilor Orientale.

În 1655, nava a plecat din Texel cu destinația Batavia (Jakarta), transportând cufere de argint în valoare de 78.6000 de florini și o încărcătură mare de bunuri comerciale.

În anul următor, nava a lovit un recif și a naufragiat lângă Ledge Point, la nord de Perth.

Dintre cei 193 de membri ai echipajului, doar 75 au reușit să ajungă la țărm, inclusiv căpitanul navei, Pieter Albertszoon.

Nava, construită în 1653 de către Compania Olandeză a Indiilor Orientale

La 7 mai 1656 (la aproximativ nouă zile de la pierderea navei), sublocotenentul și șase membri ai echipajului au fost trimiși la Batavia pentru a cere ajutor.

A durat 40 de zile până au ajuns la Batavia, ceea ce a dus la multiple expediții în căutarea supraviețuitorilor care s-au soldat cu un eșec.

Potrivit celor care au ajuns la Batavia, au văzut că alți membri ai echipajului abandonat au încercat să repună pe linia de plutire o barcă mai mare care se răsturnase în valuri în timp ce debarca.

În martie 2015, Steve Caffery, de la Gilt Dragon Research Group, a afirmat că a descoperit copii a două scrisori transportate de cei șapte supraviețuitori la Batavia în 1656. Scrisorile, datate 5 și 7 mai 1656, ar fi indicat că existau două tabere separate.

Nava a fost redescoperită în 1963

Nava a fost redescoperită în 1963, iar în urma lucrărilor de salvare au fost găsite plumb, chihlimbar, coral și 10.000 de monede, care au fost mutate la Muzeul Maritim Fremantle din Australia.

Detectorii de metale de pe o plajă din vestul Australiei au găsit bile de muschetă îngropate în nisip, ceea ce oferă un indiciu cu privire la locul în care cele 68 de persoane și-ar fi putut face tabăra înainte de a dispărea.

Bilele cu sârmă au fost folosite pe navele din secolul al XVI-lea pentru a ținti pânzele inamice și erau încărcate de obicei într-un mic tun de punte cu o încărcătură de pulbere și apoi erau trase.

Într-un interviu pentru ABC News, arheologul, autorul și istoricul Bob Sheppard, a declarat că descoperirea este „extrem de importantă” în povestea navei, oferind un alt indiciu în misterul a ceea ce s-a întâmplat cu cei rămași în urmă la scufundarea sa, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Cine a descoperit epava Titanicului?

Cercetătorii au descoperit epava navei care a trimis un avertisment către Titanic

Primele imagini în rezoluție 8k cu epava Titanicului. Ce au surprins exploratorii?

Epava uneia dintre cele mai faimoase nave ale secolului XVII a fost găsită

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase