Boris Elțîn, președintele rus găsit „mort de beat” și „în chiloți” pe străzile din Washington

14 12. 2022, 12:05

Bill Clinton și Boris Elțîn au avut o relație cel puțin ciudată. La un moment dat, președintele rus a oferit președintelui american o pereche de tricouri de hochei cu inscripțiile „Yeltsin 96” și „Clinton 96”. La o conferință de presă comună, Clinton aproape că s-a tăvălit pe jos de râs după ce Elțîn a spus că presa americană este „un dezastru”.

Totuși, poate că cel mai neobișnuit incident din relația lor profesională a fost atunci când Boris Elțîn s-a îmbătat și a ajuns pe străzile din Washington în lenjerie intimă, în căutare de pizza.

Asta s-a întâmplat în timpul primei întâlniri a celor doi președinți la Washington, D.C., în septembrie 1994. Deși s-a zvonit mult timp despre ce s-a întâmplat atunci cu Elțîn, incidentul a fost relatat pe larg abia în 2009, atunci când autorul Taylor Branch a publicat cartea sa „The Clinton Tapes”, bazată pe interviuri cu președintele american.

„Agenții serviciului secret l-au descoperit pe Elțîn, singur pe Bulevardul Pennsylvania, mort de beat, în chiloți, țipând după un taxi. Elțîn s-a certat cu agenții, nu a vrut să se întoarcă la Casa Blair, acolo unde era cazat. A vrut un taxi și pizza”, a scris Branch în cartea sa, citat de History.

Era clar faptul că Boris Elțîn avea o problemă cu alcoolul

Atunci când Branch l-a întrebat pe Clinton cum s-a sfârșitul totul, președintele a ridicat din umeri și a spus „păi, a primit pizza”. În următoarea noapte, a amintit Clinton, Elțîn a încercat s-o facă din nou.

Bill Clinton și Boris Elțîn look, la o conferință cu presa. Sursa foto: Profimedia

„Reușind să scape de pază, și-a făcut drum pe scări în subsolul Casei Blair, acolo unde un paznic l-a confundat cu un intrus beat. Elțîn a fost pentru scurt timp în pericol până când agenții ruși și americani au aflat identitatea tuturor celor implicați. Având în vedere că paznicii au crezut că era un intrus, Clinton a considerat că acest incident, deși petrecut în interiorul Casei Blair, a reprezentat un risc și mai mare decât aventura cu pizza”, a mai scris Branch.

„Mărirea și decăderea țarului beat”

Din păcate, aceste escapade nocturne au ilustrat o problemă mai mare pe care Elțin o avea cu alcoolul. Jurnaliștii de la Washington Post au relatat că, în timpul conferinței de presă din 1995 în care Elțin a spus că presa americană era „un dezastru”, președintele rus se îmbătase cu vin alb. Într-un alt articol din The Washington Post, fostul secretar de stat adjunct al lui Clinton a sugerat că motivul pentru care Clinton a râs atât de copios a fost o încercare de a mușamaliza beția președintelui rus. Un alt incident a fost atunci când Elțin l-a sunat pe Clinton, în stare de ebrietate, și i-a solicitat să organizeze o întâlnire secretă la bordul unui submarin.

În timpul președinției lui Elțin din 1991 și până în 1999, alcoolismul s-a agravat atât de mult încât președintele rus se împiedica și cădea frecvent. Elțin avea, de asemenea, un comportament neadecvat în fața camerelor de filmat, cum ar fi atunci când a ciupit două secretare în fața jurnaliștilor. Aceste pozne au ajuns să facă parte din moștenirea sa.

La moartea sa în 2007, cotidianul german Der Spiegel a amintit despre toate acestea cu un titlu deosebit de direct, anume „Mărirea și decăderea țarului beat”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bill Clinton: „Dacă vrei un prieten în Washington, ia-ți un câine”

Test de cultură generală. Cine a fost Mihail Gorbaciov?

Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin

Un tablou cu Bill Clinton în rochie, găsit în casa miliardarului care s-a sinucis în închisoare