Home » Istorie » Variola a infectat oamenii încă din Egiptul antic, confirmă noi dovezi

Variola a infectat oamenii încă din Egiptul antic, confirmă noi dovezi

Variola a infectat oamenii încă din Egiptul antic, confirmă noi dovezi
Foto: @Tom Podmore/Unsplash
Publicat: 15.01.2023

Variola a fost cândva una dintre cele mai devastatoare boli ale omenirii, dar originea ei este învăluită în mister. De ani de zile, estimările științifice ale momentului în care variola a infectat oamenii pentru prima dată au fost în contradicție cu înregistrările istorice.

Acum, un nou studiu dezvăluie că variola a infectat oamenii cu 2.000 de ani mai devreme decât au arătat anterior oamenii de știință, fiind în acord cu sursele istorice și confirmând pentru prima dată că boala a afectat societățile umane din cele mai vechi timpuri.

Lucrarea apare în revista Microbial Genomics.

Variola a infectat oamenii cu mii de ani mai devreme decât se credea

Variola, cauzată de virusul variolei, este probabil cel mai bine cunoscută pentru că este singura boală infecțioasă umană care a fost eradicată la nivel mondial. Dar boala a fost o cauză majoră de deces până relativ recent, ucigând cel puțin 300 de milioane de oameni în secolul al XX-lea. Acesta este aproximativ echivalentul populației Statelor Unite.

Până relativ recent, cele mai vechi dovezi genetice pentru variolă au fost abia din anii 1600. Apoi, în 2020, un studiu care a prelevat rămășițe osoase și dentare de schelete de vârstă vikingă a recuperat mai multe tulpini de variolă și a confirmat existența virusului cu cel puțin încă 1.000 de ani mai devreme.

Totuși unii istorici cred că variola a existat cu mult înainte de vikingi. Cicatrice suspecte de pe vechile mumii egiptene (inclusiv pe faraonul Ramses al V-lea, care a murit în 1157 î.Hr.) îi fac pe unii să creadă că istoria variolei se duce în trecut cu cel puțin 3.000 de ani. Până acum, dovezi științifice care să susțină această teorie nu erau cunoscute.

Noul studiu pune capăt unei controverse

Comparând genomul tulpinilor moderne și istorice de virus variolic, cercetătorii de la Institutul Științific Eugenio Medea și Universitatea din Milano, ambele din Italia, au urmărit evoluția virusului înapoi în timp. Oamenii de știință au descoperit că diferite tulpini de variolă descind toate dintr-un singur strămoș comun și că o mică parte dintre componentele genetice găsite în genomul epocii vikingilor a persistat până în secolul al XVIII-lea, notează Phys.org.

Cercetătorii au elaborat și o estimare pentru momentul în care variola a infectat oamenii pentru prima dată. În estimarea lor, ei  au luat în considerare ceea ce este numit „fenomenul ratei dependente de timp”. Aceasta înseamnă că viteza de evoluție depinde de durata de timp în care este măsurată, astfel încât virusurile par să se schimbe mai rapid într-un interval de timp scurt și mai lent într-un interval de timp mai lung.

Fenomenul a fost bine documentat în virusurile ADN precum variola.

Folosind o ecuație matematică, oamenii de știință pot lua în considerare fenomenul de rată dependentă de timp pentru a oferi date mai precise pentru evenimentele evolutive, cum ar fi apariția unui nou virus. Acest lucru i-a oferit echipei o nouă estimare pentru prima apariție a variolei: acum mai bine de 3.800 de ani. Așa cum istoricii au bănuit de mult.

O nouă perspectivă asupra evoluției virusurilor

Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor rezolva o controversă de lungă durată și vor oferi o nouă perspectivă asupra istoriei uneia dintre cele mai mortale boli ale omenirii.

„Virusul variolei poate fi mult, mult mai vechi decât am crezut”, a spus dr. Diego Forni, autor al studiului.

„Acest lucru este important pentru că confirmă ipoteza istorică că variola a existat în societățile antice. De asemenea, este important să luăm în considerare faptul că există unele aspecte în evoluția virusurilor care ar trebui să fie luate în considerare atunci când se face acest tip de muncă”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Inelele arborilor dezvăluie motivul pentru care hunii lui Atilla au atacat Imperiul Roman

Povestea vikingilor berserk, războinicii care luptau cu o furie supraomenească

Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase