Home » Istorie » Povestea neștiută a armatei de spioni a Romei. Cine erau Frumentarii?

Povestea neștiută a armatei de spioni a Romei. Cine erau Frumentarii?

Povestea neștiută a armatei de spioni a Romei. Cine erau Frumentarii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.02.2023

Frumentarii au fost o ramură atașată armatei romane, al cărei scop a fost subiectul multor speculații.

Frumentarii este cuvântul latin pentru cereale (frumentum), ceea ce a dus la interpretarea că Frumentarii erau doar colectori de cereale implicați în comisariatul militar.

Această interpretare se bazează pe un text al lui Aulus Hirtius, politician și scriitor din secolul I î.Hr., care se referea la soldații implicați în transportul cerealelor ca fiind Frumentarii și care se găsește în cartea a 8-a din De Bello Gallico a lui Caesar.

Aprovizionarea cu cereale a armatei era un rol important în sine, însă istoricii au propus că îndatoririle lor s-au extins în timp și au devenit o forță polițienească secretă de spioni, curieri, asasini și o agenție de informații pentru Imperiul Roman la sfârșitul secolului I sau al II-lea d.Hr.

Frumentarii erau doar colectori de cereale implicați în comisariatul militar

Este posibil ca Frumentarii să fi moștenit aceste îndatoriri de la Speculatores, cunoscuți și sub numele de Speculatores Augusti sau Exploratores, care au fost o agenție romană de recunoaștere menționată pentru prima dată în Războaiele Samnite și în războiul roman cu Aequi.

Orice mențiune a Frumentarii ca poliție militară lipsește din sursele literare și, în schimb, apare în principal în dovezile epigrafice. Inscripțiile descoperite în Anatolia îi descriu pe aceștia arestând săteni și confiscându-le bunurile, în timp ce inscripțiile din Italia, Raetia și Egipt îi notează ca servind ca pază militară în situri importante, cum ar fi minele.

Păstrându-și în continuare rolul de agenți de aprovizionare cu cereale, aceștia ar trebui să intre în contact strâns cu guvernatorii, comandanții armatei și oficialitățile importante. Acest lucru le oferea un acces fără precedent, așa că a fost o relație de conveniență faptul că au servit și drept curieri și asasini.

Orice mențiune a lor drept poliție militară lipsește din sursele literare

Nu era neobișnuit ca acești curieri să comită servicii de spionaj, unde împărații îi foloseau pentru a aduna informații despre prieteni, familie și oficiali.

Frumentarii au fost desființați în timpul lui Dioclețian (care a domnit între 284 și 305 d.Hr.), atunci când o reorganizare a sistemului de impozitare și preferința pentru o infrastructură civilă i-a făcut inutili.

De asemenea, s-a susținut că abolirea lor a fost rezultatul defavorizării lor în rândul poporului roman, pentru arestări false și arbitrare, asasinate și un abuz al poziției lor.

Ca parte a reformelor lui Dioclețian, a fost creată o nouă unitate de curieri numită „agentes in rebus”, care servea drept serviciu oficial de curierat imperial roman și agenți generali ai guvernului central, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Constantin Brâncoveanu, prinţul aurului, şi reţeaua de spioni pe care o deţinea

Mai mulți spioni CIA s-ar afla în misiune în Ucraina

Spionii ruși ar fi furat formula vaccinului Oxford/Astra Zeneca, folosită pentru a crea Sputnik

Sindromul Havana. Simptome neurologice misterioase apar la diplomați și spioni americani din toată lumea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase