Home » Istorie » Rămășițele unui templu de pe vremea Regatului Kuș au fost descoperite în Sudan

Rămășițele unui templu de pe vremea Regatului Kuș au fost descoperite în Sudan

Rămășițele unui templu de pe vremea Regatului Kuș au fost descoperite în Sudan
Imagine ilustrativă Vechiul Dongola, Sudan. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.03.2023

Arheologii au descoperit rămășițele unui templu care datează de aproximativ 2.700 de ani, de pe vremea Regatului Kuș care acoperea o zonă vastă, inclusiv ceea ce reprezintă astăzi Sudan, Egipt și părți din Orientul Mijlociu.

Rămășițele templului au fost descoperite într-o cetate medievală din Vechiul Dongola, un sit aflat între a treia și a patra cataractă a Nilului, în Sudanul de astăzi.

Unele dintre blocurile de piatră ale templului erau decorate cu figuri și inscripții hieroglifice. O analiză a iconografiei și a scrierilor sugerează că acestea făceau parte dintr-o structură datând din prima jumătate a primului mileniu î.Hr, potrivit Live Science.

Un templu dedicat zeului Amun-Ra, sugerează inscripțiile

Dezvăluirea a fost o surpriză, deoarece nu se cunoștea nicio altă descoperire care să dateze de acum 2.700 de ani din Vechiul Dongola, potrivit arheologilor de la Centrul Polonez de Arheologie din cadrul Univesității Varșovia din Polonia.

În interiorul unora dintre rămășițele templului, arheologii au găsit fragmente de inscripții, inclusiv una care menționează că templul este dedicat lui Amun-Ra din Kawa, a declarat Dawid Wieczorek, un egiptolog care a colaborat cu echipa de cercetare. Amun-Ra a fost un zeu venerat în Kush și în Egipt, iar Kawa este un sit arheologic din Sudan, care include un templu. Nu este clar dacă blocurile nou descoperite provin din acest templu sau dintr-unul care nu mai există.

O descoperire care ridică mai multe întrebări

Julia Budka, profesor de arheologie la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania, care a lucrat mult în Sudan, a spus că aceasta „este o descoperire foarte importantă și ridică mai multe semne de întrebare”.

De exemplu, aceasta crede că sunt necesare mai multe cercetări pentru a fi determinată data exactă a existenței templului. O altă întrebare este dacă templul a existat la Vechiul Dongola sau dacă rămășițele au fost transportate din Kawa sau din alt sit, cum ar fi Gebel Barkal, un sit din Sudan care are numeroase temple și piramide, a spus Budka.

Cercetările la Vechiul Dongola sunt în curs de desfășurare. Echipa este condusă de Artur Obłuski, arheolog la Centrul Polonez de Arheologie Mediteraneană.

Vă mai recomandăm și: 

O descoperire spectaculoasă. Fosila unui crocodil, găsită cu rămășițele unui dinozaur în stomac

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Un atelier de mumificare din Egiptul Antic dezvăluie rețetele folosite la îmbălsămare

Tatuaje misterioase, descoperite pe corpurile femeilor din Egiptul antic. Ce simbolizează?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase