Home » Istorie » Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.09.2022

Săpăturile efectuate la un sit din regiunea Toscana de Sud a Italiei oferă noi perspective asupra identității etrusce care a supraviețuit cuceririi romane a Etruriei.

Situl a fost descoperit în 2017 în timpul unui proiect de construcție, dezvăluind o așezare și înmormântări asociate, care a fost investigat de cercetătorii la acea vreme, dar niciodată publicat.

Așezarea este unul dintre puținele situri etrusce neatinse de jefuitori, permițând cercetătorilor să analizeze bunurile funerare care sunt relativ intacte și să înțeleagă ritualurile de înmormântare etrusce, potrivit Heritage Daily.

Tradițiile etrusce au supraviețuit invaziei romane

Potrivit cercetătorilor, caracteristicile distincte ale populației etrusce au supraviețuit în prezența puterii romane dominante .

Tradițiile etrusce au continuat timp de peste două secole după cucerirea romană, modelând zona locală printr-o fuziune a obiceiurilor sociale, culturale și economice ale celor două civilizații, până când zona a fost devastată în timpul războiului dintre Republica Romană și câțiva dintre aliații săi din Italia.

„Aceste constatări ne arată că ar trebui să vorbim mai mult despre osmoză culturală și socială decât despre o subordonare a unei populații față de alta”, spune Alessandro Sebastiani. „Analiza dezvăluie relația interesantă și sofisticată dintre etrusci și romani, unde comunitățile etrusce supraviețuiesc și se adaptează în lumea romană.”

Trei morminte descoperite complet intacte

„Am deschis trei morminte etrusce târzii care erau complet intacte, ceea ce aruncă o lumină nouă asupra rolului social a familiilor care trăiesc și lucrau sat”, spune Sebastiani. „Deoarece aceste situri au fost jefuite pentru aur, este destul de rar să găsești unul neatins, cu toate bunurile funerare prezente după mai bine de 2.200 de ani, inclusiv cercei de aur, coroane de aur, inele de bronz cu reprezentarea lui Hercule, strigili de fier (un instrument pentru curățarea corpului) și ceramică fină.

„Proiectul oferă noi indicii pentru eluciderea misterului așezărilor istorice din Etruria în perioada de tranziție a cuceririi romane, dezvoltarea lor în sistemul politic imperial, antichitatea târzie și ascensiunea societății medievale”, spune Sebastiani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un mister vechi de 2.400 de ani privind originea etruscilor a fost rezolvat

Originile misterioase ale etruscilor antici, dezvăluite în sfârșit prin dovezi ADN

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase