Home » Istorie » Cum credeau filosofii și mitologia Greciei Antice că va fi sfârșitul lumii?

Cum credeau filosofii și mitologia Greciei Antice că va fi sfârșitul lumii?

Cum credeau filosofii și mitologia Greciei Antice că va fi sfârșitul lumii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.03.2023

În vremurile noastre, viziunile despre sfârșitul lumii au variat de la amenințarea destul de drastică a crizei climatice și a războiului nuclear până la imaginarea inteligenței artificiale care ne absoarbe și ne înlocuiește.

Înainte de asta, au existat povești biblice despre îngeri care își revărsau măruntaiele pe Pământ, transformând mările în sânge, și despre Ragnarök-ul nordic. Dar înainte de asta, ce credeau grecii antici despre sfârșitul lumii?

Pentru o mulțime de greci antici, inclusiv filosofii Platon și Aristotel, lumea nu se sfârșea, ci era ciclică, Platon crezând că supraviețuitorii se vor reconstrui întotdeauna după o catastrofă. Mulți dintre stoici credeau în Ekpyrosis, distrugerea periodică a cosmosului – la fiecare 36.000 de ani, potrivit lui Platon – înainte ca un nou ciclu să înceapă din nou.

Mai degrabă decât să se concentreze asupra unui sfârșit al umanității și al lumii, mitologia și filosofia greacă vorbeau mai mult despre zei și catastrofele din trecut. Cu toate acestea, există câteva relatări despre apocalipsele trecute și viitoare în scrierile antice.

Pentru Platon și Aristotel lumea nu se sfârșea, ci era ciclică

Poetul grec, filosoful economic, contemporan cu Homer și cronicar ocazional al istoriei, Hesiod, a scris despre un fel de apocalipsă care are loc, în care zeii distrug omenirea.

În poemul epic „Lucrări și zile” (700 î.Hr.), Hesiod a separat cele cinci perioade ale istoriei umane în vârste diferite. Cele cinci perioade – Vârstele de aur, de argint, de bronz, eroică și de fier – descriu evoluția omenirii prin prisma mitologiei ggrecești

Prima a fost Epoca de Aur, imediat după ce „zeii fără de moarte care locuiesc în Olimp au făcut o rasă de aur din oamenii muritori”. Apoi a venit o „a doua generație care era de argint și de departe mai puțin nobilă”.

Apoi a venit Epoca Bronzului, o a treia generație care era „teribilă și puternică” și dornică de violență.

„Aceștia au fost distruși de propriile lor mâini și au trecut în casa umedă a lui Hades cel rece, fără să lase niciun nume”, a scris el. „Oricât de teribili ar fi fost, Moartea neagră i-a prins și au părăsit lumina strălucitoare a Soarelui”.

În unele versiuni ale poveștii, Zeus trimite un potop pentru a-i ucide pe oamenii din Epoca Bronzului.

Ce prevesteau poveștile biblice?

După aceea, Zeus a creat o „rasă de oameni-eroi asemănători zeilor”, când se presupune că au trăit majoritatea eroilor mitologici greci, inclusiv Perseu, Ulise și Ahile. Hesiod s-a plâns că nu s-a născut în epoca eroilor, ci în epoca următoare.

„Pentru că acum este cu adevărat un neam de fier, iar oamenii nu se odihnesc niciodată de muncă și de durere ziua și de pierzanie noaptea, iar zeii vor pune asupra lor necazuri grele”. Hesiod credea că această epocă „amară” și „dură la suflet” va fi ultima.

„Dar, cu toate acestea, chiar și aceștia vor avea ceva bun amestecat cu relele lor. Și Zeus va distruge și acest neam de muritori când vor ajunge să aibă părul cărunt pe tâmple la naștere”.

Hesiod intră în mai multe detalii despre această epocă, văzând-o ca pe o perioadă în care răufăcătorii primesc laude pentru faptele lor violente, iar omenirea se bucură de rău, scrie IFL Science.

„Și atunci Aidos și Nemesis, cu formele lor dulci înfășurate în veșminte albe, vor pleca de pe pământul cu pânze largi și vor părăsi omenirea pentru a se alătura companiei zeilor fără de moarte, iar oamenilor muritori le vor rămâne dureri amare și nu va mai exista niciun ajutor împotriva răului”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? Oamenii au crezut la fel de-a lungul istoriei

Secolul al XVII-lea și poveștile sale teribile. De ce credeau oamenii că se apropie sfârșitul lumii?

De ce apar și mai multe cratere în zona din Siberia denumită „sfârșitul lumii”

Cercetătorul care își petrece tot timpul încercând să prezică sfârșitul lumii. Ce spune despre pandemia actuală

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase