Home » Istorie » Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? Oamenii au crezut la fel de-a lungul istoriei

Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? Oamenii au crezut la fel de-a lungul istoriei

Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? Oamenii au crezut la fel de-a lungul istoriei
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.06.2022

Nu există nicio îndoială că trăim vremuri ciudate, astfel că nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni par să creadă că trăim în pragul unui colaps social global. Lucrurile sunt într-adevăr instabile în acest moment, dar această generație nu este singura care iși face griji că se apropie sfârșitul.

O privire rapidă asupra mileniilor trecute  va dezvălui că omenirea a crezut adesea că societatea s-a dus de râpă și că sfârșitul vremurilor este aproape. Epoca Medievală nu este adesea privită ca o epocă de optimism strălucitor – și se pare că mulți oameni din acea vreme au simțit același lucru.

Se spune că Papa Inocențiu al III-lea (născut în 1161 d.Hr.) ar fi prezis că lumea se va sfârși în 1284. De ce? Pentru că ar fi marcat 666 de ani de la apariția Islamului în 618. Din nefericire, a murit în 1216 și nu a putut să vadă cât de mult s-a înșelat.

Moartea Neagră a exterminat peste 100 de milioane de oameni în Eurasia și Africa de Nord în secolul al XIV-lea, așa că nu este deloc șocant că oamenii din acea vreme nu debordau de optimism cu privire la viitorul omenirii.

Perspective întunecate în „epoci întunecate”

Martin Luther, preotul german cunoscut pentru că a inițiat Reforma protestantă în secolul al XVI-lea d.Hr., a trăit într-o perioadă în care idei noi și radicale zguduiau lumea. De asemenea, el era convins că sfârșitul lumii era aproape. „Lucrurile se îndreaptă spre sfârșitul lor”, scria Luther în 1528. „Sper că ultima zi nu va întârzia, nu peste o sută de ani”.

Secolul al XVII-lea a fost o perioadă cu adevărat sumbră. Acest secol a fost presărat cu războaie sângeroase, vreme ciudat de rece, revolte sociale și haos economic, ceea ce i-a determinat pe unii istorici să numească această perioadă „Criza generală”.

Una dintre cele mai urâte perioade ale acestui secol a fost Războiul de Treizeci de Ani, un conflict centrat în jurul Sfântului Imperiu Roman între 1618 și 1648, care a fost unul dintre cele mai distructive războaie din istoria Europei.

În 1643, în mijlocul Războiului de Treizeci de Ani, un pamflet din Spania a explicat că „aceasta pare a fi una dintre epocile în care fiecare națiune este dată peste cap, ceea ce îi face pe unii dintre marii oameni să bănuiască faptul că ne apropiem de sfârșitul lumii”.

Epoca Postbelică și suprapopularea

Heinz von Foerster a fost un fizician american de origine austriacă devenit filozof. Într-un articol din 1960 din Science, el a scris o dată pentru sfârșitul omenirii, vineri, 13 noiembrie 2026.

Lucrarea era în esență o glumă ironică, dar mulți cercetători din perioada postbelică erau îngroziți de suprapopulare. În 1968, profesorii Paul R. Ehrlich și Anne Ehrlich au scris cartea „The Population Bomb” (Bomba demografică), care prezicea foamete la nivel mondial în anii 1970 și 1980 din cauza suprapopulării.

„Bătălia pentru a hrăni întreaga omenire s-a încheiat. În anii 1970, sute de milioane de oameni vor muri de foame, în ciuda oricăror programe de colaps demarate acum”, se arată în carte. „Nimic nu poate împiedica o creștere substanțială a ratei mondiale a mortalității”.

Ne apropiem de sfârșitul lumii?

În ultimii ani ai secolului XX, multe dintre cele mai mari minți ale lumii se temeau că un colaps global era iminent din cauza „virusului mileniului”. Se temeau că sistemele de calculatoare și echipamentele controlate electronic nu vor mai fi în măsură să seteze corect data după 31 decembrie 1999, ridicând posibilitatea prăbușirii catastrofale a infrastructurii în întreaga lume.

Apoi a fost anul 2012. În această perioadă, s-a raportat pe scară largă că data de sfârșit a unui ciclu de 5.126 de ani din calendarul mesoamerican va avea loc la 21 decembrie 2012.

„A fost o concepție greșită încă de la început”, a declarat Dr. John Carlson, directorul Centrului pentru Arheoastronomie, potrivit IFL Science. „Calendarul mayaș nu s-a încheiat pe 21 decembrie 2012 și nu au existat profeții mayașe care să prezică sfârșitul lumii la acea dată”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormântul unei femei războinice din Epoca de Piatră, descoperit într-un cimitir plin de bărbați

De ce erau ornamentele fragmentate intenționat în Epoca de Piatră?

Cum ne vom petrece sfarsitul lumii?

Un tezaur din Epoca Bronzului, vechi de peste 2.500 de ani, descoperit accidental într-o pădure din Suedia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase