Home » Istorie » „Monstrul Pământului” se întoarce acasă în Mexic. Cântărește peste o tonă și are o înălțime de 1,8 metri

„Monstrul Pământului” se întoarce acasă în Mexic. Cântărește peste o tonă și are o înălțime de 1,8 metri

„Monstrul Pământului” se întoarce acasă în Mexic. Cântărește peste o tonă și are o înălțime de 1,8 metri
Statuie olmecă. Foto: Profimedia
Publicat: 04.04.2023

Mexicul a recuperat din Statele Unite statuia uriașă „Monstrul Pământului”, care datează din civilizația olmecă, înainte de epoca creștină.

Statuia sculptată în piatră cântărește mai mult de o tonă și are aproape 1,8 metri înălțime și 1,5 metri lățime, a declarat Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) într-un comunicat.

„Consulul nostru din New York, Jorge Islas, îmi confirmă că cea mai căutată piesă olmecă din Mexic a fost recuperată și este pe cale să se întoarcă acasă, de unde nu ar fi trebuit să fie luată niciodată”, a scris ministrul de externe Marcelo Ebrard pe Twitter.

Civilizația olmecă a precedat-o pe cea a culturilor maya și aztecă, iar artizanii săi erau cunoscuți pentru crearea unor capete colosale de piatră, statui și plăci verticale.

Institutul a spus că crede că statuia uriașă „Monstrul Pământului” a fost creată cândva între anii 800-400 î.Hr.

Statuia uriașă „Monstrul Pământului” se întoarce la locul său de drept

Cunoscută sub numele de Monumentul 9 de la Chalcatzingo și găsită în statul central mexican Morelos, se crede că piesa în basorelief reprezintă un „monstru al Pământului”, o creatură care apare adesea în iconografia olmecă, a spus INAH.

Fălcile deschise ale piesei simbolizează accesul în lumea de dincolo și „pe gura sa este proiectată o succesiune de trei benzi concentrice, reprezentând accesul cruciform într-o cavernă”, a adăugat institutul, citat de Science Alert.

​Deși nu se știe cum și când a fost luată ilegal din Chalcatzingo, „este documentat că a fost făcută publică în 1968 de către arheologul David Grove în revista American Antiquity. De aceea se crede că la începutul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea era deja în Statele Unite”, se spune în comunicat.

Mii de bunuri istorice au fost recuperate în ultimii ani

Autoritățile din New York au recuperat monumentul, dar comunicatul de presă nu a precizat unde a fost găsit.

Ca parte a efortului Guvernului mexican de a salva moștenirea istorică preluată din țară, aproape 10.000 de bunuri au fost recuperate începând cu anul 2018, au declarat autoritățile.

Vă recomandăm să citiți și:

Băutura străveche care dă putere Indoneziei

Depozitele de cupru au dezvăluit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca Bronzului

Copia perfectă a unei cărți controversate, scrisă de Nicolaus Copernic, va fi scoasă la licitație

Ce a fost Drumul Mătăsii și de ce a fost atât de important?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase