Home » Istorie » Nalanda, prima universitate din lume

Nalanda, prima universitate din lume

Publicat: 10.04.2023

Acum mai bine de 500 de ani, înainte ca celebra Universitate Oxford să fie fondată, Universitatea Nalanda din India era o instituție celebră, care găzduia 9 milioane de cărți și atrăgea 10.000 de studenți din întreaga lume.

Înființată în anul 427, Nalanda este considerată prima universitate din lume, ce poate fi descrisă drept „Ivy League medievală”.

Instituția a găzduit nu mai puțin de 9 milioane de cărți și a instruit 10.000 de studenți din Europa și din Asia Centrală. Toți tinerii veneau aici pentru a studia medicina, logica, matematică și, mai presus de toate, principiile budiste de la cei mai importanți profesori ale vremurilor. Nu degeaba Dalai Lama a spus, cândva, că „sursa tuturor cunoștințelor pe care le avem vine din Nalanda”.

„Nalanda, sursa cunoștințelor de astăzi”

În cele 7 secole în care Nalanda a înflorit, în lume nu era nimic cu care să poată fi comparată, această universitate monahală fiind celebră cu mult înainte de Oxford și de Bologna, notează BBC.

Medicina Ayurveda, cea mai veche terapie holistică, a fost predată pe scară largă de către profesorii de acolo și abia apoi, învățămintele au ajuns și în alte zone ale Indiei, prin intermediul absolvenților care le-au răspândit. În paralel, alte instituții budiste s-au inspirat din arhitectura campusurilor și curților interioare ale universității.

Matematica și astronomia sunt, însă, disciplinele care au făcut ca Nalanda să fie celebră chiar și după multe secole. Se crede că Aryabhata (476 – 550), considerat a fi părintele matematicii indiene, a condus universitatea în secolul VI.

Părintele matematicii ar fi condus Universitatea Nalanda

„Noi credem că Aryabhata a fost primul care a considerat că zero este un număr. Acesta este un concept revoluționar, care a simplificat calculele matematice și a ajutat la dezvoltarea unor sisteme mult mai complexe, cum ar fi algebra. Fără cifra zero, noi nu am fi avut computerele de astăzi. El a fost un pionier și în ce privește extragerea rădăcinilor pătratului și ale cubului, dar și în ce privește aplicarea funcțiilor în geometrie. Tot el a fost primul care a spus că strălucirea lunii este atributul razelor Soarelui”, a explicat Anuradha Mitra, profesor de matematică din Calcutta, unul dintre cele mai cunoscute orașe din India.

În anul 1190, universitatea a fost distrusă de trupele de invadatori conduse de generalul afgan Bakhtiyar Khilji, care voia să nimicească centrele de cunoaștere budiste, în timpul cuceririlor din nordul și estul Indiei.

Campusul universității era atât de amplu, încât se spune că focul aprins de invadatori pentru a-l distruge a ars neîncetat vreme de trei luni. Astăzi, rămășițele universității fac parte din Patrimoniul UNESCO, iar cele 23 de hectare scoase la iveală de echipele de arheologi nu reprezintă decât o mică parte a campusului original.

Vă mai recomandăm să citiți și:

5 lucruri mai puțin știute despre Universitatea Sorbona, una dintre cele mai vechi școli din lume

Universitatea daneză care găzduiește cea mai mare colecție de creieri umani din lume

Un calamar „rătăcit” le-a atras atenția cercetătorilor de la Universitatea Stanford

Universitatea Stanford lansează o toaletă inteligentă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase