Home » Istorie » Cum au ajuns peste 10.000 de conace din India să zacă în uitare?

Cum au ajuns peste 10.000 de conace din India să zacă în uitare?

Publicat: 18.04.2023

Odinioară, conacele din India erau un simbol al puterii și al bunăstării  de care se bucurau membrii comunității Nattukottai Chettiar din India, dar în prezent, mii de clădiri gigantice zac în ruină în statul Tamil Nadu.

Mai mult de 10.000 de castele opulente erau dispuse peste tot în regiunea Chettinad din India, multe dintre acestea fiind de dimensiuni impresionante.

Conacele gigantice au fost construite de familiile bogate de comercianți din comunitatea Chettiar, care au acumulat averi uriașe tranzacționând pietre prețioase în Asia de Sud-Est.

Aceste familii au cunoscut vârful prosperității și al puterii economice la finele secolului XIX și la începutul secolului XX. Tot atunci, au fost construite și vilele.

Când a început să apună gloria conacelor somptuoase?

Situația a început să se schimbe atunci când a început cel de-Al Doilea Război Mondial, iar comerțul internațional a scăzut dramatic, afectând și comercianții din India. Aceea a fost una dintre cele mai negre perioade, forțând comunitatea Chettiar să caute de lucru în afara regiunii Chettinad – mulți au plecat din India pentru a putea supraviețui, părăsindu-și căminul cu care se mândreau.

Astăzi, regiunea este cunoscută pentru preparatul clasic de „pui Chettinad” și pentru antichități, însă puțini turiști știu că exista conace luxuriante, care se întind peste 73 de sate din regiune. Chiar dacă multe dintre ele zac în ruină, câteva au fost transformate în hotelul și în muzee, de către proprietarii entuziaști, care încearcă să mențină vie moștenirea Chettiar, notează BBC.

„Cheresteaua a fost adusă din Burma (Myanmar – și-a schimbat denumirea, din Burma în anul 1989 – n. r.), oglinzile și candelabrele au fost aduse din Belgia, iar marmura pentru podea a fost procurată din Italia. Coloanele negre din granit care se pot vedea în holul mare au fost aduse din Spania, în vreme ce pilonii de culoarea albastru metalic din curtea centrală au venit tocmai din Birmingham, din Marea Britanie”, a spus Chandramouli, unul dintre proprietari.

De ce sunt vilele, de fapt, considerate speciale?

Construcția de conace era luată foarte în serios de Chettiars, care și-au dat banii și inima pentru a putea ridica vila de vis. Aceștia s-au inspirat de la arhitectura europeană, au comandat materia primă din toate colțurile lumii, apoi au angajat arhitecți locali pentru a le îndeplini proiectul. Astfel, în timp, fațadele gotice, podelele din marmură, ferestrele din sticlă colorată și faianța din Orientul Îndepărtat au devenit atribute prezente în fiecare casă.

„Clădirile Chettinad oferă vizitatorilor o frântură din modul în care arhitectura locală poate fi inspirată de influențe externe, dar care păstrează și cultura proprie. Acest lucru le face atât de speciale”, a spus dr. Seetha Rajivkumar, liderul departamentului de arhitectură de la Facultatea de Științe din Tamil Nadu.

Chiar dacă regiunea Chettinad rămâne în continuare relativ necunoscută pentru India, conacele uitate încep să fie aduse la viață mulțumită eforturilor depuse de actuala comunitate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O fotografie uimitoare cu Pământul a fost realizată de satelitul indian EOS-06

O fosilă descoperită în India s-a dovedit a fi cu totul altceva

Ce este hingul, unul dintre cele mai controversate ingrediente din India?

Vasco da Gama, exploratorul care „a legat” India de Europa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase