Home » D:News » Italienii au inventat robotul care sculptează marmura aproape la fel de bine ca Michelangelo

Italienii au inventat robotul care sculptează marmura aproape la fel de bine ca Michelangelo

Publicat: 16.01.2023

Un start-up italian numit Robotor a inventat o mașinărie despre care creatorul său susține că este aproape la fel de bună la sculptarea capodoperelor din marmură de Carrara precum marii artiști renascentiști.

Fondatorul Robotor, Giacomo Massari, este convins că statuile sale din marmură, prelucrate de roboți, sunt aproape la fel de bune ca cele realizate de oameni. Aproape.

„Cred, să spunem, că suntem aproape de 99%. Dar atingerea umană este cea care încă face diferența. Acel procent de 1% este foarte important”, a spus fondatorul Robotor, Giacomo Massari, potrivit Futurism.

Massari a punctat, totodată, că „tehnologia dată de roboți nu fură meseria oamenilor, ci o îmbunătățește”, o afirmația puternică, având în vedere măiestria cu care a fost realizată o formă de artă care există de mii de ani.

Arta clasică vs. arta robotizată

Cel mai recent sculptor-robot al companiei Robotor, numit „1L”, măsoară aproape patru metri înălțime, un mastodont din aliaj de zinc capabil să cioplească cu grijă o placă de marmură zi și noapte.

Compania susține că această tehnologie este, pur și simplu, revoluționară.

„Materialul extras din carieră poate fi acum transformat, chiar și în condiții extreme, într-o lucrare complexă, într-un mod considerat cândva de neimaginat. Intrăm într-o nouă eră a sculpturii, care nu mai constă în pietre sparte, dălți și praf, ci în scanare, nori de puncte și design”, a subliniat compania pe pagina sa oficială.

Sculptarea cu ajutorul roboților, o metodă contestată

În mod deloc surprinzător, nu toată lumea este fericită cu ideea preluării controlului de către roboți, argumentând că ceva important s-ar putea pierde în procesul modernizării cu noile tehnologii.

„Riscăm să uităm cum să lucrăm cu propriile noastre mâini. Sper că anumite cunoștințe vor rămâne mereu, deși, cu cât înaintăm, cu atât mai greu va fi să o păstrăm”, a spus sculptorul Catedralei din Florența, Lorenzo Calcinai.

Vă mai recomandăm și: 

Sculpturi uimitoare vechi de mii de ani, descoperite în Irak

O femeie din SUA a returnat o bucată de marmură antică, furată din Roma în 2017

Un artist italian a reușit să vândă o „sculptură invizibilă”. Care a fost prețul creației sale

Cele mai impresionante portrete sculptate în piatră din lume. Printre ele se află şi cel a FAIMOSULUI Decebal

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase