Home » Istorie » Istoria disputată a Scaunului Încoronării

Istoria disputată a Scaunului Încoronării

Publicat: 30.04.2023

Simbol al identității naționale scoțiene, piatra din Scones, cunoscută și sub numele de Piatra Destinului sau Scaunul Încoronării, este un bloc dreptunghiular de piatră (o placă de gresie montată într-un scaun din stejar), de aproximativ 65 de centimetri lungime, 40 centimetri lățime și 27 mm adâncime (cu urme de daltă vizibile pe vârful său plat), care a fost folosit în ceremoniile de încoronare a monarhilor scoțieni și englezi, începând cu secolul al IX-lea.

În 1296, piatra a fost luată de englezi și dusă la abația Westminster Abbey din Londra, unde a fost folosită ulterior la încoronarea monarhilor englezi. Historic Environment Scotland (HES), care administrează Castelul Edinburgh, a anunțat că piatra va fi folosită la încoronarea regelui Carol al III-lea înainte de a fi returnată în Sala Coroanei din castel.

„Piatra va părăsi din nou Scoția doar pentru o încoronare în Westminster Abbey”.

Furată de studenți scoțieni

De-a lungul anilor, au existat mai multe încercări ale naționaliștilor scoțieni de a recupera Piatra din Scones de la Westminster Abbey și de a o returna Scoției.

În 1950, un grup de studenți scoțieni a reușit să fure piatra de la Westminster Abbey, însă aceasta a fost recuperată de autorități câteva luni mai târziu.

În 1996, guvernul britanic a fost de acord să o restituie Scoției, aceasta fiind returnată oficial la Castelul Edinburgh, unde este expusă în prezent ca simbol al patrimoniului și identității scoțiene.

Charles va fi încoronat pe Piatra din Scones

În acest an (2023), monumentul a fost mutat la abația Westminster din Londra, acolo unde, la 6 mai a.c, va avea loc încoronarea lui Charles al III-lea ca rege al Marii Britanii, alături de soția sa, regina consoartă Camilla), într-o ceremonie condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii anglicane.

Charles al III-lea a devenit în mod automat rege după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022.

„(Scaunul încoronării) îl puteți găsi în spatele unui geam în Capela St George, chiar lângă Marile Uși de Vest ale Abației, lângă un portret al lui Richard al II-lea care a fost amplasat chiar acolo. Ceea ce vedeți este un scaun vechi din lemn maro, dar există relatări despre cum a fost pictat cu imagini ale regilor, frunziș și păsări, aurit și prevăzut cu pietre prețioase. Este probabil cea mai veche piesă de mobilier încă folosită în Anglia” (Sue King, ghid al Londrei și al abației Westminster).

Se crede că Scaunul Încoronării, făcut din stejar, a fost realizat în jurul anului 1300, potrivit unei declarații a reprezentanților mănăstirii, și a fost martorul încoronărilor a 39 de monarhi începând din anul 1066.

Eduard I a comandat scaunul de 2 metri înălțime pentru a găzdui Stone of Scone, cunoscută și ca Piatra Destinului, pe care a capturat-o în 1296, împreună cu coroana și sceptrul Scoției. Piatra, care a fost folosită ca scaun la încoronarea regilor scoțieni timp de secole, este acum păstrată în Scoția, dar este reunită cu scaunul pentru încoronările britanice.

Inițial acoperit cu foiță de aur, scaunul a fost, de asemenea, decorat cu sticlă colorată, precum și cu modele de păsări, frunziș și un rege pictat de maestrul pictor al lui Eduard I.

Aurirea prezintă ceea ce este cunoscut sub numele de punchwork: puncte mici, complicate, care creează imagini și modele” (descopera.ro)

Deși are o istorie lungă (și controversată), Scaunul Încoronării are, aparent, un aspect banal: o placă dreptunghiulară de gresie rozalie de mărimea unei valize de mici dimensiuni, care cântărește aproximativ 152 kg, singurul element decorativ fiind o cruce incizată grosier. La fiecare capăt sunt montate inele de fier, necunoscându-se, până în prezent, cine le-a atașat și în ce scop. Poate pentru a facilita mutarea pietrei dintr-un loc în altul sau de a atașa lanțuri de ea.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, îngrijorarea legată de bombardamentele germane a dus la îngroparea în secret a pietrei sub Westminster Abbey, în timp ce Scaunul Încoronării a fost mutat la Catedrala din Gloucester până la terminarea războiului.

Însă, la scurt timp după ce au fost returnate, un grup de studenți naționaliști scoțieni a pătruns în abație în ajunul Crăciunului din 1950, aceștia reușind să fure piatra, care s-a spart în timpul procesului, și au ascuns-o până când a fost reparată. Patru luni mai târziu, a fost așezată pe altarul principal al ruinelor abației Arbroath Abbey – o clădire asociată de mult timp cu independența Scoției.

Studenții nu au fost niciodată acuzați pentru tentativa de a fura monumentul, dar piatra a fost returnată la Westminster, ceea ce a amplificat indignarea în rândurile scoțienilor. În 1996, premierul britanic de atunci, John Major, în încercarea de a mai calma situația, a anunțat că piatra va fi returnată Scoției, singura condiție fiind ca aceasta să fie adusă înapoi la Westminster pentru a fi folosită cu ocazia altor încoronări.

„Atunci când piatra a fost readusă în Scoția în 1996, procesul de îndepărtare a acesteia de pe scaun a necesitat o mare atenție pentru a se asigura că ambele vor fi protejate pe tot parcursul procesului”, a explicat Kathy Richmond, șefa departamentului Colecții și Conservare Aplicată din cadrul Historic Environment Scotland. Operațiunea lentă și atent planificată de ridicare a Pietrei din Scaunul Încoronării a necesitat o perioadă semnificativă de timp, specialiștii în colecții și conservare lucrând zile și nopți întregi pentru finalizarea procesului care se va repeta și anul acesta, înaintea încoronării ca rege a lui Charles al III-lea. După ce piatra va fi așezată sub Scaunul Încoronării, acestea vor fi mutate de la locul lor de lângă Poarta de Vest la Teatrul Încoronării, o zonă din mijlocul Westminster Abbey, în centrul liniilor crucii pe care este construită abația.

Surse:

https://www.bbc.com/travel/article/20230305-the-disputed-history-of-the-coronation-stone

https://www.bbc.com/news/uk-england-london-62875378

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câți dintre englezi sunt cu adevărat interesați de încoronarea regelui Charles?

Când are loc încoronarea regelui Charles al III-lea?

Un nou scandal între Meghan Markle și presa britanică

Conflictul din sânul Familiei Regale. De partea cui trebuia să intre România în Primul Război Mondial?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase